“Umjetnička inteligencija” –

radovi studenata Sveučilišta Sjever

U izlozima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica može se do petka 28.4.2023. godine pogledati izložba Umjetnička inteligencija – radovi studenata Sveučilišta Sjever, Studij medijski dizajn. Otvorenje izložbe bilo je u petak, 21.4.2023. godine kada su posjetitelji mogli razgledati veći odabir radova  od onoga u izlogu – knjiga, slikovnica, fotografija, plakata i video sadržaja te razgovarati s nekima od njihovih autora, kao i  doc. art. Lukom Borčićem, mag.diz., pročelnikom Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever.

Budući da otvorenju izložbe zbog drugih obveza nisu mogli prisustvovati pročelnik Odjela za umjetničke studije Sveučilište Sjever doc. art. dr. sc. Mario Periša i doc. art. Igor Kuduz, akad. slikar,  naveli su sljedeće u pisanim priopćenjima:

„Ovom izložbom radova studenata Medijskog dizajna koji su predstavljeni kao knjiga ili inspirirani knjigom u različitim medijima Odjel za umjetničke studije Sveučilišta Sjever zajedno s Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ Koprivnica pridružio se manifestaciji Noć knjige, koja ove godine tematski obrađuje izazove koji nam se nameću u već svekolikoj primjeni raznih inačica umjetne inteligencije… Predstavljeni radovi nastali prije „buma“ primjene umjetne inteligencije, istražuju novi odnos prema iskustvu tekstualnog i likovnog sadržaja knjige, novom načinu čitanja i interpretiranja što može biti  podloga i inspiracija za neki novi način pisanja istog sadržaja, a da to nije napisao chatbot, ili možda, ipak, da?“ (doc. art. dr. sc. Mario Periša)

 „Na izložbi „Umjetnička inteligencija“ predstavljamo selekciju studentskih radova Odjela medijskog dizajna Sveučilišta Sjever unazad nekoliko godina… Kako smo Odjel koji se bavi dizajnerskim praksama tako kolegije koji pokrivaju određene domene dizajna imamo kroz cijelu vertikalu studentskih programa, od prve godine prediplomskog do diplomskog rada. Na izložbi su radovi iz kolegija prediplomskog studija kao što je Tipografija, Vizualna prezentacija i uređivanje, i s kolegija diplomskog studija – Tekst i pismo, Postdigitalno izdavaštvo i Fotografija. Uz radove s kolegija na izložbi je izbor reprezetativnih završnih radova studenata nakon završetka prediplomskog studija. Na kolegijima koji pokrivaju domene vizualnih komunikacija veliku pozornost pridajemo pisanoj riječi, tekstu i mediju knjige jer držimo da je to temelj podizanja standarda pismenosti, kako izražavanja u pisanom i govornom obliku tako i vizualne kulture i pismenosti. Želja nam je da se odnos prema tekstu i knjizi njeguje kao prema nečemu što je društveno izuzetno vrijedno i nastojimo svojim studentima prenijeti svoje iskustvo rada na knjigama, razviti senzibilitet prema knjizi i naučiti ih vještinama sofisticiranog baratanja tekstom.“ (doc. art. Igor Kuduz, akad. slikar)

U iniciranju, organizaciji i otvorenju izložbe sudjelovala je dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i čitaonice  „Fran Galović“ Koprivnica.  U postavljanju izložbe pomogli su studenti Nadja Orkić, Viktorija Paljug, Mateja Jakupec, Sara Preis i Mihael Šorga.

Fotografije: Mihael Šorga.

Skip to content