U Galeriji Koprivnica otvorena izložba Tonija Franovića

Dana 30. lipnja 2023. godine u Galeriji Koprivnica, pred mnogobrojnim posjetiteljima, otvorena izložba Tonija Franovića “Rastakanje.” Poznati umjetnik ujedno je i profesor na Sveučilištu Sjever. Njegova će izložba za sve posjetitelje biti otvorena do 30. kolovoza 2023. godine.

Uvodnim riječima o autoru i izložbi okupljene su upoznali ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i autorica postave izložbe kustosica Draženka Jalšić Ernečić. Riječi zahvale Gradu Koprivnici na potpori kao i svima koji su sudjelovali na projektu uputio je sam autor Toni Franović, dok je čast da otvori izložbu pripala saborskom zastupniku i gradonačelniku Mišelu Jakšiću. Otvorenju izložbe prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja je ujedno i bila inicijatorica ove izložbe te pročelnik službe Ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Akademski slikar Toni Franović izlaže izbor slika iz serije radova koji su nastali tijekom 2023. godine. Radi se o uljima na platnu velikih dimenzija nastalih tijekom proteklih nekoliko mjeseci u Franovićevom legradskom ateljeu. Izložba se sastoji od tridesetak slika u odabiru kustosice Draženke Jalšić Ernečić koja je ujedno i autorica postava i predgovora kataloga izložbe. Franović u rastakanju prostora što ga okružuje pronalazi novi pristup krajoliku.

Kao koloristički virtuoz Franović u krajoliku nalazi nepresušni izvor inspiracije, preispituje dezintegraciju kao ideju koja odražava krug života u kojem jednaku vrijednost posjeduju raspadanje i rast, život i odumiranje. Posebno naglašava srozavanje i urušavanje vrijednosti, nestajanje i urušavanje, eroziju materije, siromašenje duha i zatiranje civilizacije kakvu poznajemo. Rastakanje poput kolektivne psihoze prostora i vremena na svakom koraku naglašava važnost ateljea kao utočišta, a ne samo u kojem je nastao ciklusa prikazan na izložbi. Višeslojnost prostora Tonija Franovića počinje oživljavanjem i rastakanjem ateljea, kuće, okućnice, vrta i krajolika povezivanjem vlastitih tradicija i suvremenosti, filmskog i scenografskog pristupa svakodnevnim efemernim predmetima koji odražavaju isprepletenost filozofskih, društvenih, vjerskih i estetskih životnih okvira autora. Čudesni eksterijeri i interijeri Tonija Franovića isprepliću životni i radni prostor kao primjer totalne umjetnosti, cjelovitog umjetničkog djela, njem. Gesamtkunstwerk. Ovaj prihvaćeni termin u estetici umjetničke prakse odražava osobnu estetiku autora koji intermedijalnost životnog pristupa transponira u štafelajnu sliku koja je u procesu nastajanja izgubila jasne granice. Izložba u Galeriji Koprivnica otvorena je do 27. kolovoza 2023. godine.

Toni Franović (Zagreb, 15. 4. 1964.) akademski slikar i likovni pedagog, sin Antona Franovića i Elizabete Elze Franović rođ. Kreutzer. Crta i slika od ranog djetinjstva, a izlaže od 1989. godine. Nakon tri godine studija medicine, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1990. godine. 1993. godine počinje raditi na Arad Arts’ Project u Aradu, gdje predaje slikanje u prirodi. 1994. – 1995. boravi na American University Wesley Theological Seminary u Washingtonu gdje predaje duhovnu umjetnost. 1995. – 2004. godine radi kao mlađi asistent na Katedri slikanja i crtanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje crtanje akta i slikanje u prirodi. Gostuje kao predavač na Kresge Academic Center u Washingtonu, School of Visual Arts u New Yorku, Boston University i dr. Njegovi značajniji umjetnički zahvati na javnim objektima uključuju zgradu Name u Zagrebu (1998), interijer zgrade ŽO u Zagrebu (1992) i sinagoge u Osijeku (1999), Or Kodeš židovski centar u Chevy Chase u Marylandu (2001 – 2002), Oxnam crkvu u Washingtonu (1995), WUJS Institute u Aradu (1993), eksterijer prodajnog centra Podravke u Koprivnici (1999) te interijer Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Zagrebu (2008). Slike i radovi primijenjene umjetnosti nalaze se u privatnim i javnim zbirkama, galerijama i muzejima u Europi, Americi i Izraelu. Od 2013. godine predaje umjetničke kolegije na studiju medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, Sveučilišnom centru Koprivnica. Izvor: https://zbl.lzmk.hr/?p=3427 Pristupljeno 7.2.2023.

Izvori:

Toni Franović : Rastakanje – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

U Galeriji Koprivnica otvorena izložba Tonija Franovića – Grad Koprivnica

Skip to content