Tin Dožić: re-cycles

Tin Dožić: re-cycles, zvučna izvedba
srijeda 24. 1. / 19 sati
AK galerija, Kampus, Koprivnica

U koprivničkoj AK galeriji u srijedu 24. 1. 2024. započinje redovni godišnji galerijski program i to gostovanjem umjetnika Tina Dožića i njegovom zvučnom izvedbom “re-cycles”.

“re-cycles” (2017) je rad temeljen na otpadnim predmetima. Tin Dožić koristi elektronički otpad, stare alate i druge zastarjele materijale kako bi stvorio elektroakustičke i mehaničke instrumente. Komponente starih elektroničkih uređaja i alata postaju mikrofoni koji registriraju elektromag-netske emisije (zavojnice iz izvora napajanja), generatori tonova (motori), rezonantna tijela (metal i drvo) te pokretljivi mehanizmi koji proizvode zvukove.

Tijekom svojeg boravka na ljetnom rezidencijalnom programu u Rotterdamu (2017, V2_ Lab for the Unstable Media) Dožić je prikupio elektronički otpad i odbačene materijale putem donacija i kupovinom u secondhand trgovinama. Od tih materijala stvorio je mehaničke objekte za proizvod-nju zvuka. Proces izrade tih objekata je improvizacijski, ovisan o tome što se pronađe i kon-strukcijskim mogućnostima tih uređaja. Rezultat je izvedba zvuka koja koristi pokrete zastarjelog kao sredstvo za davanje nove vrijednosti odbačenim materijalima. Rad ističe glazbene potencijale materijala, kao i problematiku prekomjerne potrošnje i onečišćenja.

Budući da je rad proizveden u Rotterdamu (2017.) recikliran nakon izvedbe, verzija za AK galeriju je proizvedena iznova koristeći istu metodologiju i principe kao rad proizveden u V2_ Lab for the Unstable Media. Ovo je treća verzija rada, pri čemu je prva proizvedena u Zagrebu 2017. za festival Showroom of Contemporary Sound, druga u V2_ i treća za Kiblix festival u Mariboru (2023).

O autoru: Tin Dožić rođen je 1989. u Rijeci. Završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj praksi polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radiom i eksperimentalnom glazbom. Izlagao i nastupao je na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu (Sound art inkubator, Device art, Izlog suvremenog zvuka, MIMO).

Realizaciju događanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture i medija RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Zvučna izvedba sufinancirana je u sklopu znanstveno-umjetničkog istraživanja ” Slika i zvuk: Gledaonica filmova i zvučna zbivanja” Odjela za umjetničke studije Sveučilišta Sjever.

Vizual: Ivan Antunović

Izvor: (3) Tin Dožić: re-cycles | Facebook

Skip to content