Tea Hatadi: Između / Between

• Tea Hatadi: Između / Between
• samostalna izložba • otvorenje: petak 24.2. / 20 sati
• AK galerija, Kampus, Koprivnica
• izložba je otvorena do srijede 8.3.
• radno vrijeme: ut – pet / 17-19 (ili po dogovoru)

U petak 24.2.2023. u 20 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba umjetnice Tee Hatadi “Između / Between”. Tea Hatadi multimedijalna je umjetnica, dizajnerica, kustosica i trenutna ravnateljica Gradskog muzeja Križevci. U AK galeriji izlaže 4 rada: instalaciju „Panem et circenses“ iz 2016. godine koja je nastala u suradnji s peruanskim umjetnikom Gonzalom Fernandezom, prostornu instalaciju “Well, well, well…” iz 2023, video rad “Voajer / Voyeur” koji snima od 2010. do danas i video rad “Putem / Through” iz 2018./19.

Izložba dakle sadrži kombinaciju starijih radova, onih recentnih, ali i radova u nastajanju, a sve ih tematski povezuje pitanje odnosa života, umjetnosti i rada, kao i uvjeta umjetničke proizvodnje te pozicije umjetnika danas. Radovi na ovoj izložbi, vrlo nenametljivo, upućuju i na neke od aktualnih borbi za prava radnika u kulturi i umjetnika u Hrvatskoj: borbu samostalaca za veći koeficijent, penziju, plaću, sve ono što ostali radnici imaju jer je to normalno. Ukazuju nam i na odnos života i rada generalno, ali i na to da umjetnost nije činjenica izdvojena iz društvene stvarnosti koja lebdi u nekoj svojoj autonomnoj sferi.

*Izložba je dio programa „Galerija u gostima“ nastalog u suradnji s križevačkom Galerijom K2 u kojem ćemo predstaviti križevačku autoricu Teu Hatadi, kao i djelovanje Galerije K2 kroz prezentaciju njihovih publikacija i razgovor s dugogodišnjim voditeljem Sašom Živkovićem. Ovaj je program usmjeren  na povezivanje nezavisnih galerija i umjetnika.

Iz teksta Tanje Špoljar: “Ezopova basna “Cvrčak i mrav” u nebrojeno je prilika poslužila kao primjer važnosti planiranja, mukotrpnog rada i skladištenja resursa, hvaljenja dobre prakse radnika-mrava, za razliku od lijenog cvrčka koji ne radi ništa, osim što sklada, svira i zabavlja ljude. Dokoličari. Ta naizgled bezazlena priča za djecu oduvijek me nervirala, a sad ju koristim kao uvod u temu kojom se bavi umjetnica Tea Hatadi na izložbi “Između / Between”: odnos rada, života i umjetnosti. Kroz sva četiri rada umjetnica punktira premise i pojmove koje se vrlo često percipiraju kao oprečnosti: rad/umjetnički rad, rad iz ljubavi/plaćeni rad, radnik koji zaslužuje biti plaćen/umjetnik kojemu bi trebalo biti dovoljno da stvara iz ljubavi, ali bez kruha, rad/život, život/umjetnost. Naziv izložbe, prema riječima autorice, upućuje jednostavno na život, ono čudno razdoblje između rođenja i smrti (da upotrijebimo doskočicu koja jednako vlada internetskim memovima i knjigama iz filozofije). No, neuhvatljivost tog pojma između svakako ukazuje i na poziciju umjetnika danas, i ne manje bitno, na autoričinu umjetničku poziciju: uvijek u potrazi, uvijek između, uvijek u kretanju.”

O autorici: Tea Hatadi (1980., Koprivnica) 2008. diplomirala je na nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu gdje završava poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Kao CEEPUS-ova stipendistica od 2003.-2005. studira na Akademiji likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu u slikarskom studiju i ateljeu K.O.V. 2010. boravi na rezidenciji KulturKontakt Austria u Beču i Kunstenaarlogies u Amersfoortu, a 2013. na rezidenciji Regional Creative Atelier Josef Nadj, Ex Ordinary, NBO, u Kanjiži, Srbija. Iste godine predstavlja Hrvatsku radom Cenzura sreće na Mediterranea 16, Bjcem, Bijenale mladih mediterana na Mole Vanvitelliana, Ancona, Italija. 2015./16. suradnica je na projektu meer teilen : share more, Shed im Eisenwerk u Frauenfeldu, Švicarska. Inicijatorica je, autorica i suautorica međunarodnog interdisciplinarnog umjetničkog projekta C.O.S.M.O.S. Centar zvuka, margina tišine u suradnji sa Švicarskom (Kunstmuseum Thurgau Ittinger i Merkurgarten, Zürich) i Kolumbijom (National University of Colombia in Bogotá).  Za svoj rad koristi različite medije koji čine kompleksnije prostorne i site specific instalacije. Umjetnički rad predstavila je na više festivala, više od deset samostalnih i na preko osamdeset skupnih izložbi u petnaest zemalja Europe, Azije i Južne Amerike. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2008. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (multimedijalna umjetnica) od 2010. do 2019. Od 2012. do 2015. radila je kao voditeljica Galerija PM i Prsten u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu gdje je sudjelovala u realizaciji i produkciji preko 60 međunarodnih i hrvatskih izložbi, projekata, tribina i radionica, realizirala nekoliko autorskih projekata te uređivala i dizajnirala umjetničke knjige i kataloge izložbi. Od svibnja 2019. imenovana je ravnateljicom Gradskog muzeja Križevci.

Vizual: Voajer / Voyeur, Tea Hatadi, 2010. – 2023., video in loop (Montaža: Igor Juran, 2023.)

Realizaciju izložbe i predavanja sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content