Svjetski dan audio-vizualne baštine 2023. u Kinu “Velebit”

Svjetski dan audiovizualne baštine u kinu Velebit: Povratak u osamdesete

Svake godine 27. listopada cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa. Ovog puta priprema se nezaboravno putovanje kroz vrijeme i podsjetnik na filmske uspješnice koje su obilježile osamdesete godine, a istovremeno želeći potaknuti svijest o nužnosti zaštite ovih neprocjenjivih audiovizualnih dokumenata.

Putovanje u djetinjstvo s “Izgubljenom olovkom”

U suradnji s  Kino Mrežom i Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom u kinu Velebit prikazivati će se tri kultna filma iz osamdesetih godina, kao i jedan posebno dragocjen film za djecu.

Radi se o jednom od najuglednijih filmova za djecu “Izgubljena olovka” u režiji Fedora Škubonje. Priča je to o potrazi seoskog dječaka za izgubljenom (ili ukradenom) olovkom. Film je osvojio niz nagrada, uključujući i Zlatnoga lava za film za djecu na festivalu u Veneciji. Projekcije će se održati 27.listopada u 9:00 i 11:00 sati.

Osamdesete u velikom stilu

Na programu su i  tri nezaboravna naslova koji su obilježili osamdesete godine. Komedija “Servantes iz malog mista” (Daniel Marušić, 1982.), vraća nas u svijet kultne televizijske serije “Naše malo misto”, donoseći nam smijeh i nostalgiju, na velikom ekranu kina Velebit možete ga pogledati 26.listopada u 18:00 sati.

Gledamo i ljubavnu dramu zbog koje su se godinama lile suze, a koja je bila i jedan od najvećih kino-hitova 1980-ih. Radi se o melodrami “Oficir s ružom” ( Dejan Šorak, 1987.), a film prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić). Na rasporedu je 26.listopada u 20:00 sati.

Na programu je i glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom (Ena BegovićMustafa NadarevićTonko Lonza). Radi se o filmu “Glembajevi” ( Antun Vrdoljak, 1988.) koju možete pogledati 27.listopada u 18:00 sati.

Nadamo se da će nas ovi klasici podsjetiti na bogatstvo  hrvatske audiovizualne baštine, te na hitnu potrebu za njezinom zaštitom. Uzmite si vremena da uživate u ovim filmovima i putujete kroz vrijeme uz kvalitetne priče koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kinematografskom nasljeđu.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

SERVANTES IZ MALOG MISTA

26. listopada (ČETVRTAK) u 18:00 sati
REDATELJ: Danijel Marušić
ŽANR: komedija
ULOGE: Ivica Vidović, Boris Dvornik, Karlo Bulić, Asja Kisić, Zdravka Krstulović, Zvonko Lepetić, Fabijan Šovagović, Katia Tchenko, Ranko Tihomirović
TRAJANJE FILMA: 106 minuta
GODINA: 1982
DRŽAVA: Hrvatska

Malo misto živi svojim životom, ali ne zaostaje za vremenom. Direktor hotela Roko Prč nastoji organizirati turizam, pa uvodi prvu nudističku plažu. Njegova žena Anđa dovodi dva rođaka iz Dalmatinske Zagore i zahtijeva od muža da ih zaposli. Jedan od njih, Ikan, dopadne se lijepoj Šveđanki. Iz Čilea se u Malo misto vratio Tonči zvan Servantes, dakako, bez ikakve zarade. Pao je na vrat svojoj tetki Keki, koja i bez njega ima dovoljno problema. Servantes također doživljava neočekivanu romansu.

OFICIR S RUŽOM

26. listopada (ČETVRTAK) u 20:00 sati
REDATELJ: Dejan Šorak
ŽANR: romantični
ULOGE: Žarko Laušević, Ksenija Pajić, Dragana Mrkić, Vida Jerman
TRAJANJE FILMA: 110 minuta
GODINA: 1987
DRŽAVA: Hrvatska

Netom po završetku Drugog svjetskog rata, partizanski oficir Petar Horvat useljava se s djevojkom Ljiljanom u zagrebački građanski stan vlasnice Matilde Ivančić, mlade udovice koja će seksepilom i sofisticiranošću ubrzo privući Petra. Ljubavna veza partizanskog oficira s ‘buržujkom’ nepoćudna je, na što Petra upozoravaju njegovi nadređeni.

IZGUBLJENA OLOVKA

27. listopada (PETAK) u 09:00 i 11:00 sati
Crno-bijeli film
REDATELJ: Fedor Škubonja
ŽANR: drama
ULOGE: Boško Gašević, Mira Nikolic, Marija Aljinović, Mate Ergović
TRAJANJE FILMA: 47 minuta
GODINA: 1960
DRŽAVA: Hrvatska

Priča o dječaku Diki, lažno optuženom za krađu olovke. Odbacuju ga prijatelji i vršnjaci. Ne mireći se s nepravdom, dječak se, unatoč svemu, bori za istinu… Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih dječjih filmova svih vremena.

GLEMBAJEVI

27. listopada (PETAK) u 18:00 sati
REDATELJ: Antun Vrdoljak
ŽANR: drama
ULOGE: Mustafa Nadarević, Ena Begović, Tonko Lonza, Bernarda Oman, Matko Raguž
TRAJANJE FILMA: 119 minuta
GODINA: 1988
DRŽAVA: Hrvatska

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje je Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i barunicom.

Skip to content