Svečano otvorenje izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“

U Osnovnoj školi „Đuro Ester“ Koprivnica, u ponedjeljak, 18. prosinca 2023. godine, svečano je otvorena putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ koja na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata. Izložba također sadrži šest panela koji se bave lokalnom poviješću.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno educirani učenici Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica, volonteri na izložbi.

Tijekom 14. i 15. prosinca sedamnaestero učenika 7. i 8. razreda prošlo je edukaciju za vodiče u organizaciji udruge HERMES. Učenici su sudjelovali u nizu aktivnosti tijekom kojih su educirani o životu Anne Frank u vrijeme Holokausta u Europi, ali i usponu nacizma u Europi, diskriminaciji i povredi ljudskih prava koji će kasnije voditi do jednog od najvećih genocida 20. stoljeća. Naglasak je podjednako stavljen na stradanje židovskog naroda te na razvijanje osjetljivosti prema svim suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije, netolerancije i mržnje.

Marljivi i izuzetno motivirani sedmaši i osmaši izuzetno su savjesno odradili trening za vršnjačke vodiče. Veliku zahvalu upućujemo mladim trenerima (nekoć također vodičima kroz izložbu) – Janu i Leonu koji su svojom pozitivnom energijom, pristupačnošću i kvalitetnom izvedbom radionica doprinijeli da ova edukacija bude nezaboravno iskustvo za učenike.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Grada Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, članice Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin i Mira Relić Wolfensson, članovi Udruge antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak i Stjepan Henezi, te zainteresirani građani.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici pod mentorstvom učitelja glazbene kulture Mihaela Kivača dirljivo interpretirajući židovske tradicionalne pjesme Oshe Shalom (Mima Maričić) i Tumbalalaika (Leona Tasoti Kivač). Također, učenici Petar Matica i Alba Granđa recitirali su pjesme Martina Niemollera i Barbare Sonek, židovskih autora koji su preživjeli Holokaust, pod mentorstvom učiteljice Sanje Kapuste. Naposlijetku, nekoliko odabranih ulomka iz Dnevnika Anne Frank pročitala je Mirena Nevjestić (mentorica Sanja Antolić).

Nakon svečanog otvorenja za javnost, izložba će u školi ostati sve do kraja siječnja iduće godine. Vjerujemo da će posjetitelji imati izvanredna vodstva kroz panele.

Za dodatne informacije i prijavu organiziranih posjeta (škole ili grupe građana), obratite se školskim koordinatoricama projekta putem e-maila ili telefona. Organizirani posjeti mogući su radnim danom od 8 do 14 sati uz obaveznu prethodnu najavu. Preporuka je da izložbu posjete starije generacije osnovnoškolskih učenika (7. i 8. razred) te svi srednjoškolski uzrasti.

PRIJAVE ZA VOĐENI POSJET: 098/876668 Mirna Kovačić (mirna.kovacic2@skole.hr); 098/9046272 Petra Belaj (petra.belajvskole.hr)

Izvor: OŠ “Đuro Ester”
Foto: Grad Koprivnica

Skip to content