Studenti prenijeli znanja srednjoškolcima i zajedno otkrili mladim generacijama što sve knjižnica pruža

Unatoč dobnim razlikama, znanjima i iskustvu, ljepota je bila vidjeti na kraju kako su studenti uspjeli svojim dosadašnjim znanjem pomoći pretočiti ideje srednjoškolaca u stvarnost, naglasila je Viktorija Paljug, studentica Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.

OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih projekt je koji je krenuo na inicijativu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica zajedno s Odsjekom za medijski dizajn Sveučilišta Sjever. Rezultati projekta predstavljeni su 15. studenoga 2023. godine, a nastali su u suradnji studenata Sveučilišta Sjever i učenika Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica i Srednje škole Koprivnica.  

Dvanaestero studenata Medijskog dizajna mentoriralo je srednjoškolce u izradi video i grafičkih radova koji su stvarani s ciljem popularizacije knjižničnih sadržaja. Tri tima napravila su promo video, interaktivni plakat i tiskani plakat, a sve je koordinirala studentica Viktorija Paljug.

“Trudila sam se biti svima na raspolaganju, nadzirati sva tri uspostavljena tima te im pomagati sa svim operacionalnim izazovima s kojima su se susretali tijekom rada. Osobno, najljepši dio iskustva iz ovog projekta mi je upravo ta uloga koordinatora koja mi je pomogla da još bolje upoznam neke kolege, njihov potencijal i kvalitetu, snalažljivost i predanost u radu od početka do kraja, a direktno sam mogla svjedočiti i razvoju novih prijateljstava”, istaknula je Viktorija.

Studenti – mentori u ovom su projektu izašli iz svoje studentske uloge i iskušali poziciju koju profesori imaju u radu s njima. Učenicima su prenosili znanja i vještine s kojima se do tada, većina srednjoškolaca nije imala prilike susresti i samim tim je ovo bio izazov za sve sudionike.

“Ovaj je projekt za mene bio jedno predivno iskustvo zbog toga što smo izašli iz naše primarne uloge studenta i ušli u ulogu mentora. Samim time, shvatili smo koliko smo već naučili i koliko svoje dosadašnje usvojeno znanje možemo primijeniti i izvan zadataka koje radimo za fakultet. Osim toga, radili smo u timovima koje su sačinjavali studenti sličnih interesa i to nam je uvelike pomoglo kod osmišljavanja same ideje i njezine konačne realizacije”, naglasila je Veronika Filipić čiji je tim izrađivao tiskani plakat.

Sudionici projekta u cijeli proces su bili uključeni kroz nekoliko mjeseci, a svi su veoma zadovoljni entuzijazmom i zalaganjem učenika kao i konačnim rezultatom na kraju projekta. Upravo sudjelovanje srednjoškolaca je bio način kako da ideju popularizacije knjižnice mladi prilagode za svoju generaciju te su učenici bili idejni pokretači svakog rada, a studenti su svojim savjetima i prilagodbom za određeni medij njihove ideje doveli do realizacije. Dorian Dujlović bio je mentor u timu koji je radio na promotivnom videu te ističe zadovoljstvo upravo temom njihova rada: “Umjesto da smo standardno snimili knjižnicu i odjele usredotočili smo se na jedan malo neuobičajen odjel, a to je Makerspace. Rekao bih da je Makerspace prostor u knjižnici najzanimljiviji mladima i njihovim interesima (npr. sadrži 3D printer, robote koji mogu služit kao uvod u robotiku, održavaju se razne radionice) koji odstupaju od neke stereotipne i sterilne ideje knjižnice, a to je da su tamo samo knjige.”

Kroz ovaj projekt su svi imali priliku učiti i steći nova iskustva i znanja. Rad u timu, pristup procesu iz druge uloge kao i uvid u organizacijske aspekte stvaranja sadržaja samo su neke od koristi koje ističu studenti uključeni u projekt. Ujedno je to još jedan od načina kako u knjižnici stvoriti sadržaje koji će mladim generacijama knjižnicu učiniti zanimljivim mjestom. “Ovakvi kreativni projekti u kojima sudjeluju i učenici i studenti odlična su prilika za dovođenje mladih u knjižnice. Tako knjižnica više ne predstavlja samo neko „dosadno“ mjesto, već prostor za sudjelovanje u zanimljivom sadržaju i kreativnom radu”, zaključila je studentica Veronika Filipić.

Tekst: Nina Šešić Mežnarić

Izvor: Sveučilište Sjever – Studenti prenijeli znanja srednjoškolcima i zajedno otkrili mladim generacijama što sve knjižnica pruža (unin.hr)

Skip to content