Sretan 10. rođendan kampanji “Čitaj mi!”

U subotu, 1. travnja 2023. u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici održana je proslava 10. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ Hrvatskoga knjižničarskog društva. Programu je prisustvovalo preko 50 sudionika – malih i velikih čitatelja koprivničke knjižnice i pozvanih gostiju. Sudionike su pozdravili Maja Zrnčić ispred Ministarstva kulture i medija, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško i koordinatorica kampanje Kristina Čunović. Ovogodišnja ambasadorica kampanje Čitaj mi!, književnica Sanja Pilić, uveličala je proslavu i pročitala autorsku slikovnicu Moj mačak Glupko. Članovi ansambla Teatra Poco Loco izveli su predstavu Trnoružica koju izvode u okviru projekta Priča mi se priča – koncertnog pričanja bajki, i oduševili sve prisutne. Prije kreativnog djela programa, izveden je i igrokaz o aktivnostima u kampanji, autorice Josipe Franjić Radulović, koji su uz knjižničarke Kristinu i Idu, čitale Katja Krulić, Lina Ilić, književnik Marko Gregur, UNICEFov predstavnik Marin Ilej i Maja Zrnčić. Uslijedila je kreativna aktivnost pod vodstvom odgajateljica Gordane Bonta i Brankice Indir i potraga za blagom – UNICEF-ovim slikovnicama UNICEF je za djecu.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskim centrom za dječju knjigu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija nastala je i video poruka o važnosti čitanja Sanje Pilić. Posebno zahvaljujemo teti Gordani na pripremi dekoracija i materijala za proslavu, Muzeju grada Koprivnice na ustupljenom prostoru i velikoj pomoći tijekom priprema, obrtu Bakini kolači za pripremu torte i Smuteku (GKP Komunalac) na pripremi zakuske. Rođendan kamapnje obilježava se uz Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja u okviru kojeg se brojnim aktivnostima na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju. Kampanjom „Čitaj mi!“ knjižničari i brojni suradnici iz cijele zemlje potiču čitanje naglas kako bi ono postalo stalnom aktivnošću u obiteljima s malom djecom. Više o kampanji na Čitaj Mi – Naslovna (citajmi.info).

Poslušajte poruku i priču književnice Sanje Pilić, ovogodišnje ambasadorice kampanje „Čitaj mi!“, snimljene povodom rođendana u suradnji Hrvatskog centra za dječju knjigu, Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež..

Galerija slika dostupna je Održana proslava 10. rođendana nacionalne kampanje “Čitaj mi!” – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr), a iza objektiva bio je UNICEFov predstavnik Marin Ilej.

Skip to content