Snaga ženstvenosti

Izložba povodom Međunarodnog dana žena

Ženstvenost je energija koja je u svakoj ženi drugačija, jedinstvena. Na svijetu postoji onoliko tipova ženstvenosti koliko postoji i žena. Mnoge žene nisu svjesne svoje ženstvenosti i teško im je izražavati tu svoju stranu. Današnji tempo života diktiran užurbanošću često rezultira time da izgubimo sebe, a da toga nismo svjesni. Stoga je neobično važno prihvatiti sebe sa svim vrlinama i manama, izgraditi samopoštovanje i ljubav prema sebi. Važno je dopustiti se slobodu izražavanja vlastite istine te iznošenja stavova i pogleda na svijet. Na taj način doći ćemo u doticaj sa svim svojim dijelovima i kvalitetama svog bića. Otkrivanje vlastite ženstvenosti je otkrivanje vlastitog bića, a to doprinosi sveukupnoj sreći i harmoniji, kvalitetnijim odnosima i boljoj percepciji okoline.

Larisa Golec rođena Kukartseva, u gradu Krasnojarsk, godine 1973. u Ruskoj Federaciji. U  Krasnojarsku završila je 10 – godišnju osnovnu školu i pohađala 4 godine fakulteta strojarstva i tehnologije. U Hrvatskoj živi od 1994. godine, gdje radi i počinje sa slikanjem. Slikanjem i modeliranjem bavila se cijelo svoje školovanje. Slikarstvo ju je posebno ispunjavalo, te je nakon upoznavanja i rada s različitim tehnikama slikarstva počelo njeno pravo stvaralaštvo u slikanju. U Hrvatskoj je završila dvije godine aktivnog tečaja slikanja u Koprivnici, pod vodstvom slikara Ivana Lovrekovića.

– 2010. godine uključuje se u rad Likovne udruge donjeg Međimurja

– 2012. godine također se uključuje u Likovnu Udrugu Varaždin (LUV)

Uz mnogo prezentiranja na različitim događajima i mjestima s njezinim radovima, prvu samostalnu izložbu imala je 07.11.2012. godine u galeriji Kristofora Stankovića (Zagrebačka gradska skupština) uz podršku predstavnice ruske nacionalne manjine.

– 25.08.2013. godine  imala je  izložbu svojih radova u informativnom centru u Donjoj Dubravi, te je također sudjelovala na skupnoj  izložbi LUV-a u Varaždinu 25.05.2013. godine

– 20.09.2013. godine sudjeluje u međunarodnoj izložbi „Dah Sibira na Baroknim večerima“ u  galeriji Stančić Varaždin, uz organizaciju udruge likovnih umjetnika „Fortuna – Art“.

-3.11.2014. godine ponovno je održala izložbu u galeriji Kristofora Stankovića, uz organizaciju predstavnice ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galine Kovačević

– 13.02.2015. godine sudjeluje u Međunarodnom Art-projektu „Anđeli mira“.

– 18. – 19.07.2015. godine imala je izložbu u prostoru osnovne škole Donja Dubrava „Pokretači Donje Dubrave obitelj Hirschler/Zalan“ uz organizaciju općine Donja Dubrava.

– 2016. – 2017. usavršava tehniku slikanja kod profesora crtanja i slikanja Igora Modrića „Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu“. Akvarelnu tehniku slikanja usavršava kod  akademskog slikara Sergeya Kurbatova i akvarelistice Anne Ivanove.

Od 2018 godine vodi tečaj akvarela u gradu Prelogu.

Izložba akvarela 11.11.2019. u galeriji AMZ, Zagreb.

2020. godine izložba akvarela Dvorac Batthyany Ludbreg .

2021. godine Izložba akvarela Dvorac Batthyany Ludbreg.

Većina njenih slikarskih radova  nalaze se u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj,  inozemstvu i u privatnoj zbirci.

Ljerka Bojovski rođena je na samu Novu godinu 1970. godine u Bjelovaru gdje je završila gimnaziju školske godine 1989/90. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja seli se u Koprivnicu gdje i danas živi i radi.

Nadarenost i ljubav za likovnom umjetnošću i dizajnom otkriva još u osnovnoj školi pa za vrijeme gimnazijskih dana pohađa likovnu sekciju koju vodi bjelovarski slikar Darko Toth u Bjelovaru.

Naučivši osnove crtanja i slikanja u te dvije godine sudjeluje u izradi murala i po prvi puta bude izabrana za izlaganje na Hrvatskom Saboru Kulture u Karlovcu.

Po preseljenju u Koprivnicu, budući da se zapošljava u Podravci učlanjuje se u KUD Podravka 72, likovnu sekciju. Ipak kao likovni izričaj ostaje kod nje dominantan realizam, pomalo romantični impresionizam i ponekad nadrealizam. Iako je pohađala školu slikanja Paleta kod Ivana Lovrekovića, a Podravina je kolijevka naive, nalazi svoj način i stil slikanja.

Od tehnika najdraže su joj pastele i ulje, a u zadnje vrijeme i aquarel. Motivi su joj najčešće ljudi i životinje posebno konji, iako često inspiraciju nalazi u prirodi pa slika cvijeće i pejzaže, osobito morske. Uz mnoge portrete nisu joj strani ni sakralni motivi pa je bila angažirana za slikanje križnih puteva za crkvu u Brinju i u Dinjevcima.

Uz svoje umjetničko stvaralaštvo sudjeluje u mnogim skupnim izložbama i slikarskim humanitarnim kolonijama po cijeloj Hrvatskoj.

Slikanje je cjeloživotno učenje, a umjetnost je način života…

Osim u slikanju njena kreativnost se očitava u svim segmentima života i rada od uređenja interijera, dizajniranja odjeće do restauriranja namještaja, izrade predmeta od gline, papira i drveta.

Otvorenje izložbe

Foaje dvorane „Domoljub“

8. ožujka 2023. (srijeda) u 18:00 sati

Skip to content