Skeptici u pubu!

Nakon duge pauze, u Kulturno kreativni centar Pixel vraća se program Skeptici u pubu – neformalno druženje znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko mišljenje.

Prvo ovogodišnje predavanje iz ciklusa Skeptika održat će Daniela Jović, s temom Hrvati idu u svemir!

Satelitske misije dugo su vremena bile „rezervirane“ za najbogatije i tehnološki najrazvijenije države. Međutim, pojavom tzv. nanosatelita – kompaktnih i jeftinijih od njihovih prethodnika – prilika za uključivanje u razvoj svemirske industrije pružena je značajno većem broju zemalja. To su, između ostalog, do sada iskoristile gotovo sve članice Europske unije postavivši u orbitu barem jedan vlastiti satelit. Među onima koje još uvijek čekaju lansiranje svog prvog satelita jest i Hrvatska, a koliko ćemo još morati čekati otkrit će nam Daniela Jović kroz predstavljanje CroCubea – misije lansiranja prvog hrvatskog satelita.

Daniela Jović direktorica je tvrtke Spacemanic i kapetanica misije CroCube, te živi i diše svemir u svemu što radi. U firmi koja je lansirala već šest satelita u orbitu, zadužena je i za nabavu lansirnih prilika – takozvanih “karti za svemir”. Skupa s 25 volontera pokušava Hrvatsku približiti zvijezdama.

Program će se održati u četvrtak 11.5.2023. godine s početkom u 19,00 sati.

Program organizira udruga Mamuze, a sufinanciraju Grad Koprivnica i KKC Pixel.

Skip to content