Sanja Bistričić Srića:

Mislim da se sjećam

Sanja Bistričić Srića: Mislim da se sjećam, samostalna izložba

Otvorenje izložbe: petak 5.5.2023. u 20,00 sati

AK galerija, Kampus, Trg Žarka Dolinara, Koprivnica
Izložba je otvorena do petka 26.5.2023.
Radno vrijeme: ut – pet / 17,00-19,00 (ili po dogovoru)

U koprivničkoj AK galeriji u petak 5.5.2023. godine u 20,00 sati otvara se samostalna izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić Sriće “Mislim da se sjećam”. U svojoj umjetničkoj praksi autorica istražuje mogućnosti slike, zvuka i teksta u mediju filma, videa, fotografije, kolaža, a trenutno se bavi osobnim temama, sjećanjem i percepcijom eksperimentirajući s dokumentarizmom, fikcijom i stvaranjem novog sadržaja dekonstrukcijom postojećeg materijala. Rad “Mislim da se sjećam” istražuje temu sjećanja putem dnevničkih zapisa čiji su narativni elementi fotografije, video i audio zapisi. Kroz upotrebu vlastitih snimaka i fotografija iz obiteljskih albuma koje u cjelinu povezuje audio zapis fragmentiranih sjećanja i zvukova iz okoline, autorica se pita je li moguće sastaviti istinitu priču o tome što je bilo. I koji su uopće potencijali tog procesa, što ostaje ili nastaje u prostoru između proživljenog i memoriranog?

Iz teksta Tanje Špoljar: “Ulaskom u galeriju postajemo dijelom prostora uobličenog u audio-vizualnu instalaciju nalik snu. Riječ je o dnevničkim zapisima čiji su narativni elementi fotografije, video i audio zapisi. Instalaciju čini pet punktova (dvije projekcije na zidu, dvije na tv ekranima i jedna u black boxu) na kojima se nižu fragmenti video snimaka, dekonstruiranih fotografija, prizora druženja, ljetovanja, šetnji, obitelji, prijatelja, a sve kroz sklop vlastitih snimaka i obiteljskih albuma, osobne arheologije i arhivskih slojeva. Obiteljski i fotoalbumi često su nam jedini opipljivi dodir s ljudima kojih se sjećamo, bilo na način da su oni subjekt prikazanog, osobe koje su fotografiju snimile ili ju svojim rukama spremile u album. Oni su mali intimni arhivi, ali i vrsta memorijskog konstrukta koji simbolički poslaguju naše odnose unutar neke zajednice, prikaz jednog idealiziranog svijeta i našeg mjesta u njemu. Gledamo te fotografije i pokušavamo rekonstruirati vlastitu prošlost, pridodajemo značenja, otkrivamo nešto novo o sebi, a prikazano se mijenja ovisno o tome tko fotografiju gleda, što u nju upisuje, kada je gleda i koliko se sjeća. Takva je narav sjećanja i slike, a tom se varljivošću bavi i ovaj dokumentarno-eksperimentalni rad. (…)

(…) U karakteru je fotografije da konstruira ono potisnuto i zaboravljeno, a isticanjem praznina i fragmentiranosti sjećanja značenja se uslojavaju. Prostor galerije je začudna kombinacija melankolije, nostalgije, ali i sigurnosti, prostor koji nudi mogućnost ponovnog izgrađivanja cjeline. U njega je moguće ugraditi i osobni pogled, osvijestiti i rekonstruirati vlastite fragmente, vratiti se u intimne tihe prostore osobnih sjećanja. Ispreplitanje autofikcije i stvarnih sjećanja svima nam je zajedničko, a jednako tako i terapeutski potencijali svih tih tragova „onoga što je bilo“ i  što se zaista dogodilo, činjenice da smo bili prisutni.“

O autorici: Sanja Bistričić Srića (Zadar, 1982.) magistrirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezini radovi objavljeni su u brojnim hrvatskim i međunarodnim tiskanim i online publikacijama (Elle, Storybook, Vice Italia, Nakid, Interview itd.). Sudjelovala je u nizu video projekata, a 2016. snimila je i svoj prvi dokumentarni kratki film Ispred zastava (ŠDF Restart), prikazan na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Pula film festival, Balkan Beyond Borders, ZagrebDox, Dani hrvatskog filma, Slobodna zona i mnogi drugi). Izlagala je u Muzeju suvremene umjetnosti (Zagreb), Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb), UK Parobrod (Beograd), Galeriji Prozori (Zagreb), Galeriji Šira (Zagreb). Suosnivačica je i članica multidisciplinarnog kolektiva RA’AH čiji rad istražuje interakciju mode, umjetnosti i glazbe te u kojem se bavi print dizajnom i produkcijom vizualnog sadržaja. U svom radu istražuje mogućnosti slike, zvuka i teksta u mediju filma, videa, fotografije, kolaža. Živi i radi u Zagrebu kao freelance fotografkinja i snimateljica.

Realizaciju izložbe sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content