Samostalna izložba Gordane Špoljar Andrašić ‘’Okrhak memorije II’’

četvrtak, 26. 1. 2023. u galeriji Prsten Doma Hdlu / Meštrovićevog paviljona s početkom u 19.00 održat će otvorenje samostalne izložbe Gordane Špoljar Andrašić ‘’Okrhak memorije II’’.

Iz Koprivnice će biti organiziran besplatni autobus koji kreće u četvrtak u 16.15 kod Autobusnog kolodvora. Povratak iz Zagreba je u 21.30. Prijave na gordana.artgo@gmail.com


Otvorenje izložbe popratit će gudački kvartet članova “Zagrebačkih solista”, koji će izvesti dio djela “Ricordi del Passato”, skladatelja Dalibora Grubačevića.

Gordana Špoljar Andrašić zagrebačkoj će se publici predstaviti trima serijama radova  „Memorabilijar“, ‘’Okrhak memorije’’ i „Tamna materija“. U mediju slikarstva i crteža izvedenih u tehnici grafitne olovke, koji proširuje audio zapisom i instalacijom stvarajući sveobuhvatnu atmosferu, koja omogućuje zadiranje u njezin identitet, ali i traženje smisla postojanja te uočavanje varljivosti sjećanja i kod gledatelja.

‘’… zadnjih desetak godina Gordana se bavi temom mučnih sjećanja na ljudsko stradanje u ratu i Holokaust. Kao da su se stekle okolnosti da nakon kompleksnog istraživanja pikturalne materije i slojevitog transponiranja ideja na dvodimenzionalnu ograničenost površine platna umjetnica vlastitu riznicu sjećanja, tragova i krhotina prenese u veći prostor, pojačavajući time emotivni naboj djela i njegov prijenos na promatrače…’’ iz teksta predgovora Ive Körbler

Izložba se otvara uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Iva Körbler – PREDGOVOR
Tanja Špoljar – Okrhak memorije
Gordana Špoljar Andrašić – biografija

Izvor: Izložba: Gordana Špoljar Andrašić – OKRHAK MEMORIJE II | HRVATSKO DRUSTVO LIKOVNIH UMJETNIKA (hdlu.hr)

Skip to content