Samo je vu gorica živlenja pravi raj

Muzej grada Koprivnice u petak, 16. rujna 2022. godine, s početkom u 12,00 sati organizira svečano otvorenje novog dijela stalnog muzejskog postava pod nazivom „Samo je vu goricaj živlenja pravi raj“. Postav je realiziran u sklopu INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. kroz projekt „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ (reVITAlize) provođen od 1. listopada 2020. godine.

Nositelj je Grad Koprivnica, a partneri Muzej grada Koprivnice i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta Muzej je realizirao 12 prigodnih izložbi, suorganizirao WineFest i Vinsku konferenciju, predstavio tradicijsku proizvodnju mošta za prošlogodišnjih Podravskih motiva, osmislio Plemenku kao novu sakralno-vinsku tematsku rutu, naručio interpretacijski plan novog postava, izradio web stranicu projekta i druge promotivne materijale (tisak, suveniri). Kao posljednja aktivnost dolazi otvorenje ovog postava u kojem je u suradnji s Gradom Koprivnica obnovljen podrumski dio središnje muzejske zgrade, nabavljena potrebna oprema (namještaj, tehnika) i producirani audiovizualni materijali koji prate dvije teme: tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost. U odabiru predmeta i priča sudjelovali su gotovo svi muzealci, a postav je kombinacija tradicionalnog muzejskog shvaćanja izložbe i korištenja suvremenih mogućnosti interpretacije kulturne baštine kroz jedan dio podravske svakodnevice.

Otvorenje je planirano na prostoru parka pred Muzejom, dok će se u slučaju lošeg vremena ono odviti u šatoru postavljenom u velikom muzejskom dvorištu (ulaz iz Vijećničke ulice). Svoj dolazak potvrdila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao i brojni suradnici i prijatelji koprivničkog muzeja.

Skip to content