Ropotarnica – novi edukativni program

Ove jeseni Muzej grada Koprivnice pokrenuo je novi program za mlade posjetitelje – Ropotarnica – kojeg je osmislila pedagoginja Maša Zamljačanec. Ropotarnica je osmišljena kako bi se razvijala kulturna publika od samog početka obrazovanja, nižih razreda osnovne škole, a polaznici će naučiti što jest kulturna baština je i što može biti.

Ropotarnica je nekad bila prostorija u kući u koju se moglo odlagati izrabljene predmete. Oni su bili napravljeni da bi se čovjek njima dugo služio, a nakon toga, mogli su se koristiti njihovi dijelovi. Dovoljno je samo pogledati kako su nekada izgledali radio-aparati ili televizori, veliki predmeti koji su se mogli koristiti desetljećima, a u njima su bile iskoristive žice koje bi mogle služiti barem još toliko.

Suvremeno doba promijenilo je izgled i namjenu stvari pa se danas pitamo čemu bi u naše vrijeme jedna takva prostorija mogla služiti. Ona danas može biti prostor susreta i priča o tome kako nas je prošlost dovela do suvremenosti, o tome kako su se nekad vlastitim rukama proizvodili uporabni predmete svakodnevnog života i koliko je bilo bitno nešto što se danas podrazumijeva i možda nam se čini jednostavno.

Naziv programa je simbolički, predstavlja ropotarnicu prošlosti, skup predmeta, vještina i običaja, ali uključuje i „pravu“ ropotarnicu – u ovom slučaju nije riječ o prostoriji, već o velikoj drvenoj škrinji koja je također obrtnički rad, a koristi se u ovom programu da bi posjetitelji otkrivali što se sve moglo naći na jednom takvom mjestu.

Ropotarnica se odvija na više lokacija – u Galeriji Mijo Kovačić, koprivničkim osnovnim školama i radnjama obrtnika koji su uključeni u program, a tijekom programa svako od njih postaje mjesto susreta posjetitelja s baštinom. Posrednici u učenju o baštini u ovom su programu kustosi i muzejski predmeti, ali još važnije – obrtnici. Tako su tijekom ove godine učenici osnovnih škola „Braća Radić“, „Đuro Ester“ i „Antun Nemčić Gostovinski“ s učiteljicama Narcisom Kolar, Petrom Štefanec Latin i Suzanom Hergotić mogli upoznati priče iz frizerskog obrta s Marijom Posavec, otkriti tajne zlatarstva s Matijom Gašparićem i učiti o tradicijskoj hrani s Jasminkom Nemec.

Predmete iz fundusa Muzeja grada Koprivnice iz ropotarnice su izvadili i cvjećar Tihomir Košćak, švelja Renata Samoščanec, a Antun Erdec u minijaturi je prikazao kako se izrađuje namještaj od drveta. Nitko danas ne izlazi iz kuće bez cipela, a obrtnička obitelj Frankol je jedna od onih koja čuva tradiciju, ali i poštuje suvremeno te su polaznici programa imali priliku uz njih učiti o obućarstvu.

Manje grupe posjetitelja su u sklopu programa neke od obrtničkih radnji i posjetili, a u budućnosti će se povezivati još više jer je svatko od polaznika nižih razreda osnovne škole dobio i istraživački zadatak tijekom kojeg će u svojoj obiteljskoj zbirki pronaći stari recept za jelo, najstariju kuglicu za bor, zanimljive cipele ili torbu, fotografiju svoje bake s posebnom frizurom ili komad alata s kojim se moglo nešto izraditi. O tim će predmetima dodatno razgovarati s obrtnicima i kustosima, saznati sve što se može o njima i onda ih pripremiti za predstavljanje na izložbi u svom razredu, predvorju škole ili u muzeju.

U sklopu programa izrađena je (digitalna) publikacija „Baština je važna – muzejska početnica za djecu“ namijenjena učenju o baštini, muzejima te predmetima i običajima koje je važno čuvati za budućnost.

Ropotarnica nije gotova iako je već puno napravljeno i naučeno, ovaj će program u budućnosti biti aktivan još i više, a prva prilika za susret šire publike s ovom ropotarnicom bit će već krajem siječnja 2024. godine u Noći muzeja.

Aktivnosti su financirane sredstvima Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske, a sve što je pripremljeno 2023. godine koristi će i ubuduće za učenje, istraživanje i predstavljanje baštine našeg kraja, učenje o svakodnevnom životu i razvijanje mlade publike i njihovog senzibiliteta za univerzalne vrijednosti i vještine koje su nas tijekom vremena dovele do načina na koji živimo danas.

Izvor: Ropotarnica – novi edukativni program – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content