Putopisno predavanje Damir Vujnovac “Iranski Kurdistan (i malo Irana)”

U srijedu, 24.5.2023. u 18,00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica ponovno gostuje uvijek dobrodošao Damir Vujnovac iz Varaždina.

Damir Vujnovac često donosi priče o ljudima i običajima nama udaljenih krajeva uz atraktivne fotografije. Tako će nas i ovaj puta  odvesti u planinska sela iranskog Kurdistana, na granici Irana s Irakom. Uvijek spreman da nam pomogne u rušenju predrasuda ispričat će priču o putovanju nakon kojeg je nastala njegova knjiga Djeca Kurdistana. Detalji iz divnog iranskog grada Esfahana i užurbane katarske Dohe dodatak su koji zaokružuje ovo putopisno predavanje.

Damir Vujnovac rođen je 1970. godine u Varaždinu gdje i danas živi. Domom voli zvati i Bliski istok i afričku Saharu. Početkom 2013. pokreće kolumnu Bookmark u kulturnoj rubrici Varaždinskog tjednika i tamo objavljuje više od stotinu preporuka za čitanje knjiga. Kolumnu zatim seli na internetski portal Fama News gdje počinje objavljivati i putopisne crtice s putovanja Jordanom, Turskom, Libanonom i europskim gradovima. Putopisnu knjigu za djecu Djeca Sahare objavljuje 2017., a knjigu Djeca Kurdistana 2020. godine. Član je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Pokretač je projekta Glas iz Sahare u sklopu kojeg je prikupio literarne radove školske djece naroda Saharawi u izbjegličkim kampovima Zapadne Sahare te ih objavio u trojezičnom zborniku na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku, čije je primjerke poklonio tom izbjegličkom narodu kao rijedak pisani trag njihove dječje kulture i pismenosti.

Dojmove s putovanja pretvara u putopisne priče koje prezentira mladoj i odrasloj publici u knjižnicama, vrtićima i školama širom regije te tako svojim putovanjima dodaje novu dimenziju i vrijednost. Fotografije izlaže u Varaždinu, Zagrebu, Lukavcu i Ljubljani.

Skip to content