Projekcija filmova Tomislava Gotovca i zatvaranje izložbe

• uvodno predavanje Darka Šimičića, projekcija filmova, zatvaranje izložbe (u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac)

• subota 30.4.2022. / 19 sati
• AK galerija, Kampus, Koprivnica

U subotu 30.4.2022. u 19 sati u koprivničkoj AK galeriji održat će se predavanje Darka Šimičića o filmskom opusu Tomislava Gotovca, projekcija šest filmova Tomislava Gotovca i zatvaranje izložbe “Tomislav Gotovac kao Superman” koja je u AK galeriji bila otvorena tri tjedna, od 9.4.2022.

“Gledanje filmova, totalno gledanje baš svih filmova, višekratno i uzastopno, snažno je utjecalo na mladog Tomislava Gotovca i uobličilo njegov pogled na život i umjetnost. U tom svakodnevnom ritualu Gotovac će uočiti svojstva filmskoga jezika i percipirati manje vidljive filmske postupke. Osnovna karakteristika filmova koje je nakon duge i temeljite pripreme početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća i sam počeo stvarati je strogo koncipirana i konsekventno izvedena struktura. Njegovi rani filmovi bazirani su na osnovnim filmskim postupcima, statičnom kadru, zumiranju, repetiranju, kretanju kamere u strogo zadanom pravcu. Prizor koji je ulovljen kamerom nevažan je u odnosu na strukturu. Taj u suštini minimalistički postupak radikalno je izveden, svi nebitni elementi jednostavno su ispušteni. Međutim, ono što je karakteristično za njegov filmski opus je navođenje cijelog niza posveta i referenci iz filmskog i muzičkog svijeta. Naizgled minimalno djelo ispunjeno je kompleksnim sadržajem. Ili, autorovim riječima film je „skriveno osjećanje svijeta izraženo u pokretu“.

Sve što se u obliku pokretnih slika odvija na filmskom platnu i sve ono što se dešava pred Gotovčevim očima u njegovom svijetu je izjednačeno. Život je u njegovom radu postao javna stvar, a umjetnost samo hrabri i logični iskorak u realnost. Zapisao je “Potrebno je živjeti samouvjereno….. gledajući”  i toga se dosljedno pridržavao.

Ovaj izbor iz Gotovčevog filmskog opusa pruža reprezentativan uvid u njegove umjetničke ideje koje su ga pozicionirale među najutjecajnije umjetnike svoje generacije, čije ideja i praksa i danas i danas sadrže radikalnu i referentnu subverziju.” (Darko Šimičić)

Program:

§  Prije podne jednog fauna, 1963.

Dokumentarno-eksperimentalni, 16 mm, c/b, 7’39’’

 §  Pravac (Stevens-Duke), 1964.

Dokumentarno-eksperimentalni, 16 mm, c/b, 7’20’’

§  Plavi jahač (Godard-art), 1964.

Dokumentarno-eksperimentalni, 16 mm, c/b, 13’39

§  Kružnica (Jutkevič-Count), 1964.

Dokumentarno-eksperimentalni, 16 mm, c/b, 9’08’’

§  Kuda idemo ne pitajte, 1966.

Igrano-dokumentarno-eksperimentalni, S8 mm, c/b, 10’19’’

§  Glenn Miller 2000, 2000.

Dokumentarno-eksperimentalni, 35 mm, boja, 26’16’’

Realizaciju izložbe, predavanja i projekcije filmova sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content