Pričaonica i otvorena izložba povodom obilježavanja Dana Afrike

U petak, 10. svibnja 2024. povodom obilježavanja Dana Afrike i Majčinog dana održana je prigodna pričaonica u Gradskom parku u Koprivnici te je otvorena izložba radova vrtićke skupine „Balončići“ u prostoru Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.  

Ova skupina djece, polaznika Dječjeg vrtića „Tratinčica“ sa svojim odgojiteljicama provodili su višemjesečni projekt „Shkamoo“ u suradnji s Dječjim vrtićem Shule ya Mt Teresia Ujewa Tanzanija. Ciljevi projekta bili su upoznavanje načina života, rada, odgoja i obrazovanja vršnjaka i djece predškolske dobi u Africi, u Tanzaniji; promicanje ljudskih vrijednosti i  solidarnosti s najpotrebnijima u društvu; poticanje pozitivnih stavova o vrijednosti multikulturalnog zajedničkog življenja, odgovornosti za zastupanje i zaštitu svojih i tuđih prava.

Brojni radovi djece izloženi su u predvorju knjižnice te u izlogu, a moći će se razgledati do 15.5.2024. Veliko znanje djeca su pokazala tijekom održavanja prigodne pričaonice gdje su roditeljima predstavila Afriku, njezine ljepote i vrijednosti, a imala su prilike i razgovarati s poznatim putopiscem i fotografom Damirom Vujnovcem koji im je pričao svoja iskustva iz Afrike, osobito dirljive susrete s djecom koje je pretočio i u svoje slikovnice. U programu je sudjelovala i naša sugrađanka iz Tanzanije Clara Pierobon. Na kraju susreta, djeca su majkama uručila unikatne poklone (eko reciklirane – platnene torbe) koje su elementima afričke kange na platnu  sami oslikali, a uz pomoć tete švelje Irene sašili u vrtiću.

Skip to content