Predstavljanje Podravskog zbornika u Ludbregu

Ovogodišnji Podravski zbornik predstavljen je 21. prosinca 2023. godine i u Centru svijeta.

Grad Ludbreg od samog je početka partner u izdavanju male podravske enciklopedije. Član Uredništva Milivoj Dretar ukratko je opisao uobičajenu proceduru prikupljanja članaka i priloga, uredničke poslove te samu pripremu tiska Zbornika.

U 49. broju ludbreški je kraj zastupljen s tri teme. Publici se predstavila autorica Lovorka Štimac-Dedić, arheologinja u Gradskom muzeju Varaždin, s temom Hrastovsko – Vučje grlo, ostaci antičke opekarske radionice. U suradnji s Jere Drpićem iz Instituta za arheologiju, opisala je važnost tog arheološkog nalazišta koje je svojedobno antičku Ioviu Botivo opskrbljivalo opekom.

Jelena Koprek iz Muzeja grada Ludbrega osvrnula se na arheološki nadzor kod cinktora župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu. Prilikom istraživanja pronađeni su vrijedni materijalni dokazi sahranjivanja u dvorištu crkve iz 10. i 11. stoljeća.

Zadnja tema posvećena je posljednjim vlastelinima Slanja. To selo u općini Martijanec stoljećima je bilo sjedište samostalnog posjeda u vlasništvu obitelji Patačić, Ernušt, Beroldingen, Daubachy de Dolje i Lambert. Upravo je grof Lambert početkom 20. stoljeća Slanje pretvorio u industrijski centar ovog dijela Podravine. Članak su predstavili autori Marijan Tkalčić i Milivoj Dretar.

Ludbreški pjesnik Aleksandar Horvat interpretirao je pjesme “Nokturno”  Martina Barberica, “Tam de je Slonje” Milivoja Dretara i tekst o akademiku Dragutinu Feletaru kojem je posvećen ovaj broj.

Sve prisutne na kraju je pozdravio Stjepan Stjepić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice “Mladen Kerstner” Ludbreg.

Izvor: Predstavljanje Podravskog zbornika u Ludbregu – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content