Predstavljanje knjige / dr. sc. Ljiljana Sabljak “Knjiga i kako je čitati : priručnik za vođeno čitanje (biblioterapiju)” i novih izdanja Medicinske naklade

U utorak,  21. ožujka  2023. u 18:00 sati u Edukacijskom  centru Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica (glavni ulaz, 1. kat), u suradnji Hrvatskog liječničkog zbora Podružnica Koprivnica i Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, održat će se program Ljekovitost knjige i čitanja. Program će se sastojati od predstavljanja knjige dr. sc. Ljiljane Sabljak „Knjiga i kako je čitati : priručnik za vođeno čitanje (biblioterapiju)“ i novih izdanja Medicinske naklade iz Zagreba. Njih će predstaviti Marija Eljuga, direktorica Medicinske naklade, Ljubica Benović, prof., urednica knjige te Sanja Bukač Štritof, voditeljica marketinga u Medicinskoj nakladi. Uvod u program dat će u ime domaćina prim. prof. dr. sc. med. Elizabeta Horvatić, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora Podružnica Koprivnica, dok će program moderirati dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica.

O Medicinskoj nakladi i knjizi Ljiljane Sabljak KNJIGA I KAKO JE ČITATI : PRIRUČNIK ZA VOĐENO ČITANJE (BIBLIOTERAPIJU). Zagreb : Medicinska naklada, 2022.

Medicinska naklada već je 50 godina vodeća specijalizirana nakladnička kuća u Hrvatskoj za područje medicine, stomatologije, veterine, farmacije. U pedeset godina svoga djelovanja Medicinska naklada je objavila više od tisuću naslova i tako dala najveći doprinos hrvatskoj medicinskoj publicistici. Izdavački program obuhvaća znanstvene i stručne monografije, popularnu medicinu te znanstveno-stručne medicinske časopise. Iznimna tradicija i iskustvo, orijentacija prema obrazovanju i znanosti, kritički odabir tema i autora, briga za hrvatsko medicinsko nazivlje, prepoznatljivo i dopadljivo grafičko oblikovanje, prijateljski i suradnički odnos prema autorima i čitateljima, pokazuju da Medicinska naklada nije samo dolično zadovoljila potrebe hrvatske medicinske zajednice, nego je njezine interese i produktivnost oplemenila i proširila.

KNJIGA I KAKO JE ČITATI daje naslutiti da postoji posebna povezanost anatomije knjige i anatomije čovjeka kroz poticanje i promicanje čitanja kao osobitog načina komunikacije. Autorica nas uvodi u temu čitanja, donoseći iscrpan pregled suvremenih teorija čitanja, kao i filozofska i književna razmatranja i meditacije o tom fenomenu, pri tom upoznaje čitatelja s različitim oblicima terapijskog čitanja: biblioterapijom, vođenim čitanjem, ciljanim čitanjem i logobiblioterapijom, primjerice baveći se ulogom voditelja posebnih programa poticanja čitanja.

Skip to content