Predstava: OBAVEZA – neverbalna fantazija – 20.10.2022.

Produkcija: Umjetnička organizacija kazališna družina Cirkusom Inspirirano Rubno Kazalište Pozor

Igra: Nikolina Majdak

Čovjek u odijelu: Mario Miličić

Režija: Lee Delong

Scenografija i kostimografija: Danijela Gotal Grgurač

Glazba: Lucija Stanojević

Dizajn svjetla: Andrija Santro

OBAVEZA je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima u maniri novog cirkusa. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.

Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa “Luđakinja iz Chaillota”, OBAVEZA postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla. Naša je junakinja utjelovljenje nevinosti: krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi – pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život ljudski.

“Vidite i sami – ništa lakše! Sve što je bilo potrebno da bi ovo svjetsko ludilo slomilo svoje očnjake bila je samo jedna razumna žena. ” (Iz “Luđakinje iz Chaillota”)

Predstava je 2022. dobila Nagradu Žirija građana za najbolji zvuk i glazbu u predstavi na 25. Art Trema Festu u Rumi, Srbija, te Specijalnu nagradu žirija na 15. MonoACT Međunarodnom festivalu u Peći, Kosovo.

Dvorana „Domoljub“

20. listopada 2022. (četvrtak) u 19:30 sati

Ulaznice po cijeni od 55,00 kuna (7,30 €) možete podići u Domoljubu radnim danom od 13:00 do 17:00 sati ili rezervirati na broj telefona 222-390 te na email kultura@pou-kop.hr. Cijena za studente, umirovljenike te za kupovinu 6 ili više ulaznica umanjuje se za 10,00 kn (1,33 €) od redovne cijene ulaznice.

Kako bismo vam omogućili brži ulazak u dvoranu „Domoljub“, molimo da rezervirane ulaznice podignete 24 sata prije održavanja predstave.

O predstavi – kritike:

“Preobrazba koju doživljava lik Žene u predstavi „Obaveza“ upravo bolno ukazuje na prisilno odrastanje pod teretom vanjskih pritisaka (…) pravi vatromet neobičnih zbivanja u kojima Majdak suvereno vlada tijelom, animira predmete, unosi elemente starih filmskih komedija, pjeva i povremeno dozvoljava zakukuljenom „čovjeku u odijelu“ (Mario Miličić) da joj se uplete u život.

Svjetlo (Andrija Santro) ne samo da prati Ženine dogodovštine i njezinu borbu , već u konačnici postaje komunikacijska spona između izvođačice i publike. Koristeći cirkuske vještine, bez doslovnog govora ali uz obilje glazbe, predstava „Obaveza“ sjajno prikazuje sudbinu osobe koja nije pokleknula pred nedaćama. Možda bismo mogli ponešto naučiti iz klaunovskog svjetonazora?!!”

Olga Vujovic, Kritikaz.com, rujan 2021.

“Glumica Nikolina Majdak u “Obavezi” nudi izvanrednu interpretaciju borbe za očuvanje unutarnjeg svijeta pojedinca, uspostavljajući neverbalnu – ali ipak posve nedvosmislenu – komunikaciju s publikom.

Za razliku od predstava koje se ne fokusiraju na sadržaj koji treba prenijeti publici, već na oblik u kojem se on izražava, redateljski projekt Lee Delong kao da počinje od pažljivog razmatranja iskustva publike kako bi se došlo do prepoznavanja ispravnog načina predstavljanja narativnog materijala predstave na pozornici. Interpretacija Nikoline Majdak, u režiji Delong, zadivljujuća je, poticajna i puna značenja, te pokazuje da mogućnosti predstave – bilo cirkuske, plesne ili neke druge – da komuniciraju i daju život iskustvu istinski zajedničke umjetnosti i dalje ostaju beskrajne.”

Oretta Bressan – 3. rujna 2022, La voce del popolo

“ona doživljava preobrazbu male, začuđene i uplašene djevojčice u snažnu i moćnu ženu spremnu oduprijeti se, a ne prilagoditi, svijetu oko sebe, prihvatiti i zavoljeti svoju različitost. Obaveza je vizualno vrlo dojmljiva predstava, s mnoštvom zanimljivih redateljskih rješenja i pametnih izvedbenih dosjetki, dramaturški zaokružena i cjelovita.”

Katarina Kolega, Vijenac, lipanj 2021.

“Predstava „Obaveza“ je predstava koju obavezno morate pogledati (…) Ta predstava srušit će vam predodžbu o klaunovima kao o zastrašujućem, grotesknom stvoru koji izaziva ili gnušanje ili jezu. Središnja klaunovska figura u izvedbi sjajne Nikoline Majdak sve je samo ne to. Klaun je stvarna, moderna žena, prožeta duhom, nježna, krhka, ali i podjednako borbena i tragična istovremeno. Ludo, pomaknuto i otkačeno, riječi su kojima bi se, u najkraćim crtama mogla opisati „Obaveza“.(…) Cjelokupnom dojmu doprinosi fantastična glazba koju je osmislila i na pozornici izvodi multiinstrumentalistica Lucija Stanojević.”

Skip to content