Predmet tjedna – Vršak koplja s cehovskog barjaka

Naziv: vršak koplja, književni naziv
Tehnika: kovanje
Materijal: željezo
Država nastanka: Habsburška Monarhija
Pripadnost: Koprivnica
Vrijeme nastanka: 18. st.
Visina (mm): 287
Širina (mm): 125
Naziv zbirke: Zbirka zastava i zastavnih vrpci
Inventarna oznaka:
 MGK 659

Vršak koplja s cehovskog barjaka datira iz baroknog marijaterezijanskog 18. stoljeća no nije nam poznata determinacija imena samog cehovskog udruženja. Cehovi su bili strukovne organizacije u kojima su se okupljali obrtnici istih ili različitih struka s ciljem promicanja i zaštite svojih interesa. U Koprivnici se cehovska udruženja pojavljuju u 17. st. i od tada počinje njihov razvoj koji traje sve do prodora industrijske revolucije u Podravinu u drugoj polovici 19. stoljeća. Po znamenitom hrvatskom povjesničaru dr. Rudolfu Horvatu u gradu je u zlatno obrtničko i cehovsko doba 18. stoljeća djelovalo ukupno 9 cehovskih udruženja, od kojih 4 samostalna i 5 mješovitih, a radi lakšeg poslovanja. Posebno su djelovali čizmarski, tkalački, lončarski i klobučarski ceh. Koprivnica je uz Varaždin bila najznačajnije obrtničko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Nasadnik ovog vrha koplja je profiliran, a sam vrh je izrađen od kovanog željeza u obliku sunčevih zraka i koluta s upisanim polumjesecom i rozetom izrađenom tehnikom na proboj. Vršak je izrađen od kovanog željeza što također svjedoči postojanju kovačkog obrta u Koprivnici, a koji su imali i spretnosti izrađivanja gotovo umjetničkih predmeta od sirova željeza. Cehovske zastave nosili su obrtnici u kićenim slavljeničkim povorkama kroz grad u brojnim i raznim slavljeničkim prigodama.

I ovaj vršak koplja akvizirao je dr. Leander Brozović koji je odlično poznavao povijest koprivničkog obrtništva, cehova i trgovine o čemu je objavio i nekoliko radova. Za naglasiti je da je u velikoj akciji spašavanja koprivničke baštine usred Drugog svjetskog dr. Brozović preuzeo na čuvanje za budući muzej zbirku cehovskih starina zastava, škrinja, povelja, pečata a koji su danas dostojno prezentirani posjetiteljima Muzeja grada Koprivnice.

Ovaj vršak s cehovskog barjaka upravo ovih dana poziva posjetitelje na sjajnu upravo otvorenu muzejsku izložbu „Métallon: metal u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“ u Galeriji Koprivnica koja je otvorena do sredine siječnja slijedeće godine.

Izvor: Vršak koplja s cehovskog barjaka – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content