Predmet tjedna – Tetradrahma tipa Đurđevac

Naslov: Tetradrahma tipa Đurđevac
Materijal / tehnika: srebro / kovanje
Dimenzije (mm): pr. 33,3
Zbirka: Zbirka numizmatike
Inventarna oznaka: MGK 23484

Predstavljajući predmet u ovotjednoj rubrici Predmet tjedna referiramo se na dvije paralele, tj. dva datuma. Prva je skorašnje otvorenje godišnje muzejske izložbe iz fundusa kojoj je tema metal; Métallon, 11. studenog; a druga je obilježavanje Svjetskog dana štednje, 31. listopada. S time u vidu predstavljamo još jedan predmet iz Numizmatičke zbirke Muzeja s kojim, kako se uvjetno može reći, ujedno i započinje upotreba novca na prostoru kontinentalne Hrvatske, a time i Podravine. Ujedno, radi se i o specifičnom tipu nalaza koji je direktno vezan upravo za prostor Podravine.

Dakle, predmet koji predstavljamo je keltska tetradrahma tipa Đurđevac. Radi se jednoj od nominala keltskog novca koje su korištene tijekom mlađeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske. Osnovna nominala bila je drahma (1), a iza nje slijedi didrahma (2). Naziv novca, drahma, potječe iz razdoblja grčkih gradova-država te kraljevstva helenističkog doba jugozapadne Azije, a označava antičku valutu. On se odnosio na težinu, ali ujedno i na jedinicu za kovanice načinjene o srebra, rjeđe bakra ili zlata. Osim navedenih, u grčkom su svijetu bile i veće (5, 6, 8, 10, 12), ali i manje (1/4, 1/2) nominale.

Na prednjoj strani novca (avers) nalazi se stilizirani portret Apolonove glave okrenut u lijevo s usnicama u obliku torkvesa, kapom s dijademom od jajolikih perla, uvojkom valovite kose u spirali i perlom u njoj. Na vratu je Apolona niz perla te je cijeli avers također uokviren perlama. Na naličju (revers) novca nalazi se stilizirani konj okrenut ulijevo, s kuglicama na zglobovima nogu i perlama iznad kopita konkavna oblika. Prema navedenim karakteristikama (posebno oblikovanje kopita) novac se svrstava u keltski novac tipa Đurđevac, koji je imenovan prema skupnom nalazu novca (ostavi) od 400 komada, koja je 1887. godine pronađena u okolici Đurđevca, točnije na bregu Kostanj koji se nalazi između Šemovca i Mičetinca.

Što se tiče našeg nalaza radi se o predmetu koji je Muzeju poklonio Branimir Herak, a radi se o predmetu iz numizmatičke zbirke njegova oca – Marinka Heraka. Sukladno tome, porijeklo predmeta, tj. mjesto nalaza nije nam poznato. No, ono što je značajno jest činjenica da se radi o novcu tipa Đurđevac koji se datira u 1. stoljeće prije Krista. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo darovatelju na ustupanju ovog iznimno vrijednog predmeta.

Izvor: Tetradrahma tipa Đurđevac – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content