Predmet tjedna: Spomen-medalja Muzeja grada Koprivnice

Naziv: medalja, književni naziv
Tehnika: lijevanje
Materijal: bronca
Država nastanka: NR Hrvatska
Autor: Ivo Jeger
Pripadnost: Koprivnica
Vrijeme nastanka: 1961.
Promjer (mm): 85
Mjesto nabave: Koprivnica
Naziv zbirke: Zbirka odlikovanja, plaketa, medalja i značaka
Inventarna oznaka: MGK 15214

Kako bi primjerenom kulturnom akcijom obilježio desetu godišnjicu otvorenja Muzeja grada Koprivnice 1961. godine upravitelj muzeja dr. Leander Brozović naručio je ovu spomen – medalju od medaljera Ivana Jegera iz Zagreba koji je izradio i medalju o otvorenju muzeja 1951. godine. Na taj način obje medalje čine mali medaljerski autorski niz i spomen – muzejsku kolekciju. Ova prigodna dvostrana medalja u plitkom reljefu dobro je sačuvana u aversu i reversu, a izrađena je od bronce lijevanjem u model ili kalup.

Na aversu se ispod neznatno uzdignutog, oivičenog ruba kružno nalazi velikim tiskanim slovima natpis MUZEJ GRADA KOPRIVNICE koji odjeljuje mala istaknuta točka. U središtu medalje nalazi se štit iznad kojeg se nalazi kraljevska kruna (kuće Anjou,/ Ludovika I. Anžuvinca koji je Koprivnicu uzvisio u rang slobodnih i kraljevskih gradova), a unutar štita se nalazi stilizirana kula koja simbolizira grad Koprivnicu. Pri samom dnu štita nalazi se mali pentagram (zvijezda petokraka). Na reversu ispod također neznatno uzdignutog ruba medalje u dva polja nalaze se dvije veliko istaknuto godine stepeničasto posložene 1951/ 1961, a koje označuju desetu obljetnicu za javnost otvorenog Muzeja grada Koprivnice.

I za kraj ponovimo još jednom, na dan 27. srpnja 1951. godine otvoren je Muzej grada Koprivnice točnije prvi stalni postav muzeja na prvom katu kuće dr. Stanka Sulimanovića koji je prostor poklonio besplatno na korištenje u današnjoj ulici Đure Estera i u tom prostoru muzej je dočekao ovu obljetnicu. Muzej je pak osnovan 12. studenoga 1945. godine u sklopu Gradskog narodnog odbora i akcije narodnog prosvjećivanja od kada ga vodi dr. Leander Brozović.

Autor je hrvatski medaljer Ivan Jeger (Milwaukee, SAD, 18.4.1911.- Zagreb, 1.2.1973.). Bio je Kerdićev učenik u cijelosti i kod njega je specijalizirao obradu kovina i medaljerstvo. Usavršavao se i u Pragu na Umjetno-obrtnoj visokoj školi. Autor je preko šezdeset medalja i plaketa među kojima navodimo one s likom Antuna Vrančića, Ivana Kitonića, Tomislava Krizmana, Hinka Lederera.

Izvor: Spomen-medalja Muzeja grada Koprivnice – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content