Predmet tjedna: Sedlasti brus

Naslov: Sedlasti brus
Materijal / tehnika: kamen / brušenje
Mjere (mm): d. 112, v. 65, š. 29
Opis: Manji brus u obliku sedla
Zbirka: Zbirka antike
Inventarna oznaka: MGK 22142

U ovotjednoj rubrici Predmet tjedna predstavljamo predmet koji je u vrijeme korištenja bio svakodnevno u upotrebi, no u današnje vrijeme njegova se upotrebe više veže uz specijalizirane djelatnosti. Radi se o jednostavnom predmetu iznimno značajne i bitne namjene – oštrenje oruđa i oružja – brusu. I upravo se uz njegovu namjenu veže i njegova pojava – oruđe i oružje koje je svakodnevno korišteno moralo je biti oštreno, tako da se pojava bruseva povezuje s pojavom metalnih predmeta koje je bilo potrebno brusiti.

Kamenje korišteno za izradu kvalitetnih bruseva pomno je birano iz prirode, a njime se zasigurno i trgovalo. Često se radi o vrstama, tj. varijantama pješčenjaka koji je zbog svog sastava najpogodniji za oštrenje bridova predmeta. U razdoblju srednjeg vijeka kao sirovina čestu kao sirovina za izradu brusa upotrebljavani veći (duguljasti) obluci šljunka koji su svojim oblikom odgovarali predviđenoj funkciji.

Oblici bruseva kroz povijest bili su različiti, no najčešći primjerci koje susrećemo kroz razdoblja su brus trapezoidnog, sedlastog ili pravokutnog oblika, naravno u brojnim varijantama i razinama istrošenosti. Brus koji ovom prilikom predstavljamo pronađen je tijekom zaštitnog arheološkog iskopavanja lokaliteta Kunovec Breg – Kod poklonca 1990. godine, koja je ujedno istraživana i 1979. i 1980. godine. U svakoj se prilici radilo se o zaštitnom istraživanju, a predmet radova bilo je istraživanje dijela naselja i antičke nekropole koja je funkcionirala tijekom druge polovine 1. do sredine 2. / početka druge polovine 2. stoljeća. Radi se o većem sedlastom brus kojem su odlomljeni krajnji dijelovi. Kao radna ploha je korištena jedna uža ploha (iz koje je nastalo sedlo) i vjerojatno dio jedne šire bočne plohe koja je zaglađena. Kamen je sivo – svjetlo maslinaste i crvenkaste boje. Radi se o vrsti pješčenjaka. Iako se pojavljuje i ranije, oblik sedlastog brusa najzastupljeniji je tijekom antičkog i ranosrednjovjekovnog razdoblja. Iz navedenog ga se razloga u kontekstu površinskog nalaza na višeslojnom lokalitetu ne može uže datirati.

Korištenje bruseva u današnjoj svakodnevnoj upotrebi vezano je uglavnom uz ručnu kosu ili srp budući da se većina alata danas brusi strojno, tj. uz pomoć različitih aparata / strojeva. Osim toga razni oblici bruseva koriste se u industriji gdje su im sukladno potrebama nađene nove primjene.

Izvor: Sedlasti brus – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content