Predmet tjedna: Privjesak

Naslov: Privjesak
Materijal / tehnika: keramika / ručna izrada
Mjere (mm): pr. 18-19
Opis: Manji kružni privjesak s horizontalnom rupom za pričvršćivanje
Zbirka: Zbirka pretpovijesti
Inventarna oznaka: MGK 22101

Ovotjednu rubriku Predmet tjedna posvećujemo jednom od najučestalijih ukrasnih predmeta – privjesku. Radi se o predmetu kojem su ljudi tijekom pretpovijesnog, antičkog ali i srednjovjekovnog razdoblja pridavali zaštitnička / magična svojstva. Privjesak koji predstavljamo pronađen je tijekom sustavnih arheoloških iskopavanja lokaliteta Koprivnički Ivanec – Piškornica 1980. godine. Radi se o lokalitetu koji pripada ranobrončanodobnoj Litzenskoj kulturi, točnije njenoj klasičnoj fazi i prema tome se datira u razdoblje 19. / 18. stoljeća prije Krista.

Iako je nošenje privjesaka vjerojatno bilo česta pojava, pogotovo u pretpovijesnim zajednicama, relativno ih je malo sačuvano. Izrada privjeska ovisila je o pojedincu, kao i izbor materijala. Međutim, najčešći materijali koji su korišteni bili su kamen, školjke, kosti i keramika. Kameni se privjesak oblikovao glačanjem, keramički rukom iz gline, koštani se glačao, dok se privjesak iz školjke izrađivao tek bušenjem rupice za vješanje. U metalnim razdobljima koriste se naravno i privjesci od (plemenitih) metala, izrađeni lijevanjem ili kovanjem. Način na koji se nosio bio je jednostavan – najčešće je bio obješen oko vrata ili pričvršćen na odjeću. U mlađim se razdobljima za privjeske ponekad koriste i predmeti kojima se upotrebom kao privjeska mijenja osnovna funkcija, npr. novcu.

O funkciji privjesaka može se istovremeno mnogo i malo reći. Razlog tome je činjenica da se njegova upotreba može svesti na dvije osnovne funkcije – ukrasna i zaštitnička. O funkciji privjeska može se raspravljati u kontekstu materijala iz kojeg je izrađen, iako se funkcija najčešće određuje prema obliku. U slučaju našeg privjeska ne može se mnogo reći budući da se radi o kružnom privjesku izrađenom iz gline. Njegova funkcija može biti samo ukrasna ili ujedno i religijska. U rasvjetljavanju navedenog ne pomaže niti činjenica da je predmet pronađen unutar naseobinskog konteksta. Iako točnu funkciju predmeta nećemo nikad saznati, njegov pronalazak daje nam tračak uvida u osobnost jednog pojedinca unutar višestoljetne kulturne grupe.

Izvor: Privjesak – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content