Predmet tjedna: Posljednje pismo Miroslava Krleže Vinku Vošickom

Naziv: pismo, književni naziv
Tehnika: rukopis
Materijal: papir
Država nastanka: Narodna Republika Hrvatska
Pripadnost: Zagreb/ Koprivnica
Izrada: Miroslav Krleža
Vrijeme nastanka: 31. 8.1957.
Visina (mm): 209
Širina (mm): 146
Naziv zbirke: Zbirka svakodnevnog života
Inventarna oznaka: MGK 4082k

Završavajući posljednjim sedmim nastavkom mini feljton uz 130. obljetnicu rođenja našeg kanonskog književnika Miroslava Krleže (Zagreb, 7.7.1893. – Zagreb, 29.12.1981.) i ujedno 100. obljetnici objavljivanja časopisa Književne Republike – Mjesečnika za sve kulturne probleme koji je realiziran u suradnji s koprivničkim tiskarom i nakladnikom Vinkom Vošickim (Ledeč na Sazavi, Češka, 24.2. 1885. – Koprivnica, 23.10.1957.) donosimo posljednje pismo Krleže Vošickom od 31. kolovoza 1957. godine u kojem ga izvješćuje o pošiljci novaca i pozdravlja s najboljim željama. Krleža piše: „Poštovani gospodine Vošicki, obavijestila me gospođa H. da se oporavljate poslije uspjele operacije. Šaljem Vam u prilogu 20.000 da Vam se nađe pri ruci i mnogo Vas pozdravljam s najboljim željama. U Zagrebu 31. VIII 957. M. Krleža“. Vošicki je umro nepunih dva mjeseca poslije primitka pisma, a sahranjen je na koprivničkom Gradskom groblju „Pri Sv. Duhu“ uz glavnu aleju u polju broj 4.

Pismo je pisano nalivperom na kupovnom poštanskom papiru (za razliku od ostalih četrdesetak koja su pisana na tiskarskom papiru), čitljivo je i dobro sačuvano uz nekoliko žutih mrlja od započetih kemijskih reakcija. Svjedoči o dobroj gesti Krleže prema Vošickom nakon nešto više od trideset godina od njihove istovremeno uspješne i opterećujuće suradnje na objavljivanju ukupno 24 broja časopisa Književna Republika 1923.-1925. godine. Svakako se može ustvrditi kako je Vošicki nakon prestanka suradnje s Krležom naprosto prodisao punim plućima i oslobodio se poslovnog grča i pokrenuo brojne nove tiskarske i nakladničke poslove koji su mu naravno komercijalno bili puno isplativiji što je vidljivo i kroz brojne novinske reklame onodobnih koprivničkih tjednika.

I naposljetku, valja ustvrditi da njihova suradnja svakako spada u jednu od najznačajnijih suradnji koje su imale a i danas imaju težinu i značaj te reflektiraju ime Koprivnice na kulturnoj i umjetničkoj karti današnje Hrvatske. A ovaj feljton možda je pobudio barem iskru interesa za novim i naravno kritičkim iščitavanjem Književne Republike, časopisa za sve kulturne probleme.

Izvor: Posljednje pismo Miroslava Krleže Vinku Vošickom – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content