Predmet tjedna: Novčanica NDH od 1 kune

Ovotjedna rubrika Predmet tjedna posvećena je kuni, platežnom sredstvu / valuti koja nakon više od 1000 godina od prvog spomena u novoj godini izlazi iz upotrebe. Stoga Vam ovom prilikom dajemo kraći pregled njene upotrebe.

Razlog odabira naziva kuna kao platežnog sredstva, tj. valute u Republici Hrvatskoj leži u činjenici da je krzno kune (životinje) bilo korišteno kao naturalno sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina na prostoru Slavonije, Primorja i Dalmacije. Prvi spomen o jednoj takvoj transakciji vezan je uz plaćanje poreza koji je ubrao venecijanski dužd Ottone Orseolo 1018. godine u mjestima Osor i Beli na otoku Cresu, a koji je iznosio 40 (Osor), odnosno 50 kuninih nožica (Beli). U čast tome, u Osoru je (kod katedrale) podignut i mali spomenik toj prilici, tj. prvom spomenu kune kao (naturalnog) platežnog sredstva na prostoru Republike Hrvatske.

Uvođenjem srednjovjekovnog novca banovca, koji je bio u upotrebi od prve polovine 13. do kraja 14. stoljeća, na kovanicama se nalazio lik kune. Nakon toga, kuna kao valuta izlazi iz upotrebe, a u narednim ju stoljećima zamjenjuju različite kovanice kovane od strane kraljeva, careva, crkvenih dostojanstvenika (patrijarsi Akvileje) i sl. koje su istovremeno funkcionirale, a međusobni im je odnos i vrijednost određivan zavisno o težini i metalu / slitini od kojeg su kovane. Uređenjem monetarnog sustava tijekom modernog razdoblja uvodi se i papirnati novac, no budući da je prostor Hrvatske uvijek bio u sklopu većih političkih i državnih tvorevina kojima je bio podređen, kuna se kao valuta nije uspjela nametnuti.

Uspostavom Nezavisne Države Hrvatske kuna ponovno postaje službeno platežno sredstvo, tj. valuta. Ne ulazeći u povijesni i politički kontekst navedene državne tvorevine, ono što je značajno navesti jest činjenica da je upravo povijesni kontekst (tradicija koja potvrđuje legitimitet) platežnog sredstva bio razlog zašto je kuna bila odabrana za službenu valutu. Ukidanjem NDH u upotrebu ponovno dolazi dinar koji se 1991. godine mijenja u hrvatski dinar, da bi se 30.5.1994. godine (Dan državnosti) ponovno uvela kuna kao službena valuta u Republici Hrvatskoj. Nažalost, ni ona nije dugo trajala. Čini se da je vrijeme kuna davno prošlo i da ćemo ih ponovno moći vidjeti samo u muzejima. No, kako je povijest pokazala, s kunom se nikad ne zna!

Izvor: Novčanica NDH od 1 kune – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content