Predmet tjedna: Keramički vrč za vino

Naslov: Keramički vrč za vino
Naziv: vrč, književni naziv; srabljivec, srablivec, srablivkasrabrivka, dijalektalni naziv
Materijal / tehnika: keramika glina / spiralno izvlačenje na nožnom lončarskom kolu, pečenje, ručni rad
Dimenzije: v. 20 mm, pr. 68 mm
Datacija: 19. stoljeće
Lokalitet (mjesto izrade): Hrvatsko zagorje
Lokalitet (mjesto uporabe): Peteranec
Naziv zirke: Zbirka rukotvorstva i (tradicijskih) obrta
Inventarna oznaka: MGK 270

Zimi, podravske gorice miruju, nema radova, pa su tada mjesto okupljanja goričara u kletima, druženja, priprema za početak vinogradarske godine koja započinje ceremonijalnim rezanjem trseka na Vincekovo.

Kako u Hrvatskoj, tako su i u podravskoj kulturi vezanoj uz vinogradarstvo, u upotrebi su bile posude za preradu grožđa, transport i nošenje vina izrađene različitim tehnikama i materijalima. 

Goričari su uglavnom koristili keramičke posude domaće proizvodnje za točenje vina i nošenje na stol u kletima koje su bile dio uobičajenog i svakodnevnog rituala druženja u goricama, jer su im staklene i metalne posude bile teže dostupne. Jedna od njih je i jednostavna posuda – keramički vrč za vino poznat u Podravini pod nazivom srablivec, srabljivec, srablivka, srablivka. Ta keramička posuda nabavljala se od zagorskih lončara koji su u Podravinu dolazili nakon žetve i berbe kukuruza te prodavali svoju robu u zamjenu za žito i kukuruz.

Riječ je o posudi, radu najvjerojatnije zagorskih lončara koji su svoje proizvode prodavali u Podravini.

Vrč je dobio naziv srabljivec dobio zbog hrapave površine nastale dodavanjem najčešće finog riječnog pijeska u glinu od koje se izrađivala posuda, zbog čega je površina posude hrapava. Većina goričara ceremonijalno je štovala Sv. Vinceka, svog zapovjedanog sveca. S pajdašima odlazili bi u gorice, na trs stavljali kobase i krstili ga polevanjem vina iz srablivca. Prema regulama o obnašanju na Vincekovo v trsju i kleti, obrezali bi trsek– dva, par loza za staviti v srablivec, na toplo mjesto kraj prozora. Kroz neko vrijeme loza bi potjerala pupove i male grozdove. Tada bi goričar mogao predvidjeti hoće li godina biti rodna i plodna.

Izvor: Keramički vrč za vino – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content