Predavanje Ljubice Anđelković Džambić: Tijelo otpora Satana Panonskog

U subotu 12.11. s početkom u 18 sati u Kulturno kreativnom centru Pixel održat će se predavanje “Tijelo otpora Satana Panonskog“.

Tko je bio Satan Panonski? ‘Onaj luđak’ koji se rezao, punk legenda alternativne scene bivše države, multimedijalni umjetnik sklon ekstremima, čovjek s egzistencijalnog ruba, preteča queera, imitator GG Allina, šarmantni manipulator, brutalni ratnik ili beskompromisni borac za ideale? Nitko iza sebe nije ostavio toliko urbanih legendi, nagađanja, kontroverzi, različitih interpretacija i polariziranih osjećaja od obožavanja do gnušanja. Mitologizacija njegovog lika odavno je prešla okvire jedne supkulture, a dan danas žestoke se rasprave oko njegova života i staralaštva vode na društvenim mrežama.

Pjesnik, body art performer, likovni i tekstilni umjetnik, vođa Punk Prisne Porodice koja je okupljala ekipu istomišljenika ‘od Vardara pa do Triglava’, sam je sebe identificirao ovako: „Po narodnosti prijatelj, po zanimanju punker“.

Što je htio postići svojom umjetnošću, zašto se ozljeđivao na sceni, o čemu je pisao i govorio, kakav je život živio a o kakvom je maštao približit će vam Ljubica Anđelković Džambić, autorica knjige “Tijelo otpora Satana Panonskog: autodestruktivni body art u hrvatskoj umjetnosti performansa i izvedbenoj praksi”, koja je na ovoj temi i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvom se dijelu knjige cjelokupno stvaralaštvo razvrstava na književno stvaralaštvo, izvedbene vrste autodestruktivni body art, glazbeni performans i antimodni performans, te ostale vrste i žanrove (likovne radove i mail art, audio-dokudramu), a interpretacija se usmjerava na pronalaženje obilježja poetike otpora temeljene na estetici šoka te karakteristične umjetničke postupke kojima je moguće dokazati Čuljkov osviješten pristup stvaralaštvu. U drugom dijelu istraživački pristup polazi od definiranja stvaralaštva Ivice Čuljka kao umjetnosti osobne traume i komunikacije vlastite istine, te sagledavanja njegove umjetničke pozicije kroz poziciju društveno stigmatizirane osobe.

Ljubica Anđelković Džambić rođena je 9.9.1974. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je Komparativnu književnost, Filozofiju (1998.) i Teatrologiju (2001.) te doktorirala na Poslijediplomskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture (2019.). Trenutno je zaposlena u gimnaziji kao profesorica filozofije te kao vanjska suradnica, predavačica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2004.-2019. bila je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao stručna suradnica za kazališnu umjetničko-nastavnu produkciju. Od 1999. objavljuje prikaze i stručne radove iz područja književnosti i izvedbenih umjetnosti. Radila kao vanjska leksikografska suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, te na HRT-u kao autorica pitanja za televizijske kvizove znanja. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, organizacijskog tima Tabor film festivala te nezavisne udruge za kulturu Gokul. Ljubav prema umjetnosti performansa usađena joj je 1990-ih, kada je nastupala sa skupinama Daklelososi i Bijesne gliste te samostalno. Ljubav prema alternativnoj glazbi formirala se u 1980-ima, a realizirala posljednjih desetljeća kroz bendove Babilonci i Onaj Dječak.

Predavanje organizira udruga Mamuze u sklopu programa REBUS (Reagiraj-Budi Aktivan-Stvaraj), a sufinanciraju Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i KKC Pixel.

Skip to content