Poticanje čitanja u obitelji u suradnji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i Dječjeg vrtića “Igra” Koprivnica

Od ožujka do srpnja 2022. u suradnji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i Dječjeg vrtića “Igra” Koprivnica provodio se projekt poticanja čitanja u obitelji pod nazivom “Vrećice pričalice”. Ovaj projekt osmišljen je krajem 2019. u suradnji s Dječjim vrtićem “Tratinčica” Koprivnica, a poslije toga proširio se i na Dječji vrtić “Smiješak” i “Igru”. Provodi se tako da se u Dječjem odjelu koprivničke knjižnice u suradnji s odgajateljima osmisle “Vrećice pričalice” koje sadrže tematske slikovnice, priručnike, igračke i aktivnost prema dobi djeteta. One se zatim posuđuju djeci u vrtiću preko vikenda i čitaju zajedno u obitelji. Ovakvi edukativni  paketi osmišljeni su s ciljem poticanje čitanja u obitelji od najranije dobi te poticanja dolaska svih članova obitelji u knjižnicu.

 U DV “Igra” sudjelovala je skupina “Zmajići”, djeca u dobi od 5. i 6. godina, a u četiri mjeseca provođenja projekta posudili su “Vrećice pričalice” 150 puta. Svaka vrećica sadržavala je dvije problemske slikovnice i jednu enciklopediju prilagođenu uzrastu djeteta. Ukupno je 26 djece i njihovih roditelja posudilo i pročitalo 450 knjiga. Prema riječima odgojiteljice Davorke Draganić “djeca su bila vrlo motivirana, crtala su i bilježila svoje doživljaje i dojmove ili pak u vrtiću komentirala tijekom okupljanja i razgovara o pročitanim knjigama koje su nazvali “minute koje ne šute”. Roditelji su također pozitivno reagirali i podržavali projekt te zapisivali dojmove djece nakon čitanja”, a možete ih pogledati na fotografijama.

Danijela Petrić

danijela@knjiznica-koprivnica.hr

048/622-363 (106)

Skip to content