Podcast “Premalo čitam” –

Mirjana Grubić Marković

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u travnju 2022. godine pokrenula je podcast „Premalo čitam“. Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine objavljeno je 15 epizoda prve sezone, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. – Sezona 1 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Druga sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta (pandemija, ratni uvjeti, ekonomska nestabilnost). Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje. Druga sezona podcasta okupit će goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske. – Sezona 2 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

U trećoj epizodi, druge sezone, gošća je Mirjana Grubić Marković koprivnička, psihijatrica i djelatnica Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica. U ovoj sezoni posvećenoj mentalnom zdravlju njeni su uvidi, znanje i iskustvo podržavajući, zanimljivi i daju dragocjenu perspektivu stručnjaka, nekog s “druge strane” borbe, ali i čovjeka, osoba koja je tu da bude podrška, umanji strah, ojača odlučnost osobe u tretmanu.

Kako je odlučila specijalizirati baš psihijatriju i zašto joj je baš to područje zanimljivo, kakva je uloga psihoterapije u školovanju psihijatara, kako izgleda grupna psihoterapija i koliko je teško zakoračiti u tom smjeru čak i kad smatraš da nemaš većih problema, koji su izazovi s kojima se struka susreće u današnje vrijeme, koji su izazovi u liječenju – Mirjana i Goran dotaknuli su brojne teme u ovom dinamičnom i toplom intervjuu.

Podcast Premalo čitam potražite, slušajte i na većini servisa za emitiranje podcasta (Castos, Deezer, Spotify, Apple Podcasts, PocketcastsCastroGoogle PodcastsAmazon Music)

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Koprivnica, a na suradnji zahvaljujemo i Radiju Glas Podravine, Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, autorima glazbene špice Konradu Mulvaju i Goranu Živkoviću-Žiki te koprivničkom Ogranku Hrvatskog čitateljskog društva.

Izvor: S03E03 – gošća Mirjana Grubić Marković – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

Skip to content