Podcast – “Premalo čitam” – Ivana Bašić

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u travnju 2022. godine pokrenula je podcast „Premalo čitam“. Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine objavljeno je 15 epizoda prve sezone, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. – Sezona 1 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr).

Druga sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta (pandemija, ratni uvjeti, ekonomska nestabilnost). Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje. Druga sezona podcasta okupit će goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske. – Sezona 2 – Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (knjiznica-koprivnica.hr)

U šestoj epizodi, druge sezone Ivana Bašić kaže: “Priča je ljekovita. Mi ljudi bez priče i pripovijedanja nemamo alata za povezivanje”.

Zašto je to tako? Kako si pomažemo slušanjem, čitanjem, analizom priče? Koji je smisao terapijske priče i može li bilo koja priča biti terapijska?

Ivana Bašić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, logoterapeutkinja i, što je za ovaj intervju posebno važno, stručnjakinja za biblioterapiju i poetsku terapiju. O biblioterapiji govori kao o alatu za održavanje mentalnog zdravlja, metodi traženja smisla koji se traži i nalazi u priči (izgovorenoj ili napisanoj) jer se život i ostvaruje kroz priču. Ivana nas u ovom intervjuu provodi kroz značaj pripovijedanja, ali i kroz zadatke biblioterapeuta i metode njegova rada.

Zašto je moć riječi i priče iznimna i snažna? Kako si pomoći pričom? Saznajte u ovoj priči…

https://premalo-citam.castos.com/episodes/s02e06-gosca-ivana-basic

Podcast Premalo čitam potražite, slušajte i na većini servisa za emitiranje podcasta (Castos, Deezer, Spotify, Apple Podcasts, PocketcastsCastroGoogle PodcastsAmazon Music)

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Koprivnica, a na suradnji zahvaljujemo i Radiju Glas Podravine, Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, autorima glazbene špice Konradu Mulvaju i Goranu Živkoviću-Žiki te koprivničkom Ogranku Hrvatskog čitateljskog društva.

Skip to content