Podcast “Premalo čitam” – gošća Melina Marelja

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u travnju 2022. pokrenula je podcast „Premalo čitam“. Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine gosti podcasta bili bili tadašnji knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. Druga sezona realizirana je 2023. godine i istražila je nove smjerove, a glavna tema sezone bilo je mentalno zdravlje. U deset intervjua u drugoj sezoni gostovalo je 11 sugovornika, stručnjaka s različitih područja brige o mentalnom zdravlju, kao i boraca koji su hrabro podijelili svoje osobne priče i iskustva.

Nova treća sezona podcasta ponovo je tematska, a glavna tema je promjena. Promjena je općenita nit vodilja sezone, a može se odnositi na društvenu, ekološku, tehnološku, osobnu promjenu itd. U okviru ove sezone s gostima će se razgovarati o održivosti, umjetnoj inteligenciji, ekologiji, o budućim promjenama koje su nužne, o novom pogledu na svijet oko nas – što je drugačije, kako se s tim nositi, je li promjena dobra ili loša te što u budućnosti svaki pojedinac može napraviti za sebe i za druge. Sezona će ponovo okupiti goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske.

Gošća druge epizode, treće sezone je Melina Marelja. Modna dizajnerica koja promišlja o svim lošim stranama tekstilne industrije koja je jedan od najvećih svjetskih zagađivača okoliša, a kao obrtnica svoje poslovanje temelji na svijesti o potrebi za promjenom, radi s ekološki prihvatljivim materijalima i pridonosi nužnom podučavanju potrošača o slow fashionu.

Melina Marelja nikad nije planirala život u Koprivnici, ali kad su se okolonosti neočekivano posložile, spremno je skočila u tu promjenu.

Melina trenutno živi jednu od svojih najvećih promjena – gradnju montažne kuće od blokova slame, izrađenu većinom od biorazgradivih materijala, jednu od prvih modernih kuća ove vrste u Hrvatskoj. U novoj epizodi podcasta Premalo čitam Melina otkriva kako je izgledao proces od ideje do izgradnje, što je sve novo (ili staro!) u ovakvoj kući, koliko se ova gradnja razlikuje od klasične , zašto su te novosti dobre i za ljude i za okoliš i pred kakvim su se sve izazovima ona i suprug našli kad su zakoračili u ovu promjenu.

Voditelj podcasta i dalje je Goran Živković-Žika, pedagog, povjesničar-entuzijast i poznati koprivnički glazbenik, a autori špice podcasta su Goran Živković-Žika i Konrad Mulvaj, glazbenik, dizajner i multimedijalni umjetnik. Snimanje podcasta tehnički pomažu i podupire Pučko otvoreno učilište Koprivnica. Podcast je dostupan na svim relevantnim audio servisima (Castos, Deezer, Spotify, Apple Podcasts, PocketcastsCastroGoogle PodcastsAmazon Music), a možete ga potražiti i poslušati ovdje:

https://premalo-citam.castos.com/episodes/s03e02-gosca-melina-marelja-1

Skip to content