Pino Ivančić: Mojih (prvih) pedeset

Pino Ivančić: Mojih (prvih) pedeset

mjesto: AK galerija, Trg Žarka Dolinara, Koprivnica (Kampus)

otvorenje izložbe: petak 30.6.2023. godine u 20,00 sati

radno vrijeme: utorak – petak / 17,00 do 19,00 sati (ili po dogovoru)

U koprivničkoj AK galeriji u petak 30.6.2023. u 20,00 sati otvara se samostalna izložba umjetnika Pine Ivančića “Mojih (prvih) pedeset”. Izložba je otvorena tri tjedna, do petka 21.7.2023. godine.

Iz teksta Tanje Špoljar: “Pino je (prvih) pedeset godina cijelo vrijeme izvrtao sustav, pikao u njega, solidarizirao se s radnikom, upozoravao na propast Uljanika još u prvom pretvorbeno privatizacijskom valu, a njegovi su socijalni i radnički performansi često bili predmet zabrana, optužbi ili burnih reakcija. Podbadao je vrlo često ravno u srž političkih igri, ne libeći se miješati i u dnevnu politiku i odnose na istarskoj političkoj sceni. Može li se nešto desiti ovakvim umjetničkim akcijama, neka konkretna promjena? Pino levitira u tom prostoru, uvijek budan i uvijek spreman reagirati, ali iz srca, jasno i bez ustezanja, bez uljepšavanja i estetike, u svom trližu sa postolama na postamentu. Ogoliti neke stvari… i to je nešto. Koliko god život umjetnika bio sizifovski posao.”

O autoru: Performer, likovni umjetnik, glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada ulazi u konceptualni krug i performans vode. U to vrijeme s prijateljima stvara ‘mental spirit music’, a pod utjecajem Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. ‘socijalne skulpture’ čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. i.j.PINOva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je ‘pravo’ na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih svije umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock grupa ‘GustapH y njegovi dobry duhovy’, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera (‘Theater like a Life/Life like a Theater ili Život je feferon…’), ali i kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora (telefonski koncert Netz/Mreža, za Radio ORF).

Realizaciju izložbe sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Skip to content