Perform Europe 2023 – 2026: podrška prekograničnih turneja i digitalne distribucije umjetničkih izvedbenih djela

Shema financiranja namijenjena sektoru izvedbenih umjetnosti, Perform Europe, 1. prosinca 2023. objavio je Poziv za dostavu projektnih prijedloga kojima se podržavaju uključivi, raznoliki i zeleni partnerski projekti u državama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Rok za dostavu prijedloga je 31. ožujka 2024. godine.

Perform Europe počeo je kao pilot-projekt Europske komisije u vrijednosti EUR 2 250 000 u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a njegov cilj bio je podupiranje inovativnih pristupa i koncepata kojima će se turneje i distribucija djela izvedbenih umjetnosti odvijati na kvalitetniji, održiviji i uključiv način. Prošlogodišnji Poziv na dostavu projektnih prijedloga za Perform Europe nadovezuje se na pilot-projekt Komisije, a proveden je u okviru programa Kreativna Europa i u skladu sa sektorskim pristupom, uzimajući u obzir da je sektor izvedbenih umjetnosti bio jedan od najteže pogođenih pandemijom COVID-19.

O POZIVU

1. prosinca 2023. Perform Europe objavio je Poziv usmjeren na osmišljavanje inovativnih modela uključivanja, raznolikosti i ozelenjivanja sektora izvedbenih umjetnosti unutar 40 država Kreativne Europe. Osigurana sredstva za ovaj poziv iznose EUR 2,1 milijuna i namijenjena su financiranju najmanje 35 uspješnih projektnih prijedloga suradnji, s maksimalnom dotacijom od EUR 60.000 za svaki odabrani projekt. 5% ukupnog proračuna poziva bit će namijenjeno projektima koji uključuju Ukrajinu. Poziv je namijenjen svim profesionalcima i organizacijama iz područja izvedbenih umjetnosti unutar država Kreativne Europe.

PRIORITETI

Pozivom se partnerske konzorcije potiče na osmišljavanje inovativnih ideja o prekograničnim turnejama koje mogu potaknuti stvarne promjene, s fokusom na barem jedan od dva prioriteta sheme Perform Europe:

1. Raznolikost i inkluzija

Dok raznolikost podrazumijeva prisutnost različitosti, inkluzija označava proces uvrštavanja osoba iz marginaliziranih skupina u procese i aktivnosti donošenja odluka. Kako bi se u oba slučaja postigla prisutnost podzastupljenih društvenih zajednica i skupina, Perform Europe podupire postizanje jednakosti u polju izvedbenih umjetnosti.

2. Borba protiv klimatskih promjena

Borba protiv klimatskih promjena nedvojbeno predstavlja najveći izazov današnjice. Sektor izvedbenih umjetnosti ima mogućnost podizanja svijesti o štetnim posljedicama i nejednakostima koje donose klimatske promjene te pritom može aktivno raditi na smanjenju ugljičnih emisija i zagovaranju klimatske neutralnosti.

Uz fokus na jedan ili oba prioriteta Poziva, projektni prijedlozi trebaju obuhvatiti međusektorske prioritete kvalitete i inovacije te zasnovanosti na principima poštenja.

PRIHVATLJIVI PRIJAVITELJI

Prijave se podnose u partnerstvu s najmanje tri partnera iz tri različite države Kreativne Europe. Svaka prijava mora sadržavati najmanje jedan umjetnički rad odnosno djelo koje zatim mora biti predstavljeno u najmanje tri različite države Kreativne Europe. Prihvatljive discipline iz sektora izvedbenih umjetnosti u okviru ovog poziva su: kazalište, ples, performans, cirkus, umjetnost na otvorenom i lutkarstvo. Živa glazba je isključena. Prijavitelji se mogu prijaviti za bespovratna sredstva u tri kategorije:

1. EUR 12 000,

2. EUR 32 000 ili

3. EUR 60 000

BITNE NAPOMENE

Perform Europe ne pokriva troškove produkcije novih umjetničkih radova ili koncepata. Radovi odnosno djela pri izradi projektnih prijedloga moraju već biti proizvedena i spremna za turneju, čime su prijedlozi prijavitelja prihvatljivi za financiranje. Prikazivanje odnosno distribucija radova u najmanje tri različite države ne mora nužno uključivati fizičko putovanje.

Rok za predaju projektnih prijedloga je 31. ožujka 2024. godine.

Dokument Poziva dostupan je za preuzimanje ovdje, a potraga za potencijalnim partnerstvima olakšana je korištenjem alata za pronalazak partnera.

Registraciju možete izvršiti putem Perform Europe portala, gdje se ujedno ispunjava i predaje projektna prijava.

Izvor: Perform Europe 2023 – 2026: podrška prekograničnih turneja i digitalne distribucije umjetničkih izvedbenih djela (deskkultura.hr)

Skip to content