Otvorena izložba Gordane Špoljar Andrašić “Welcome to my mind”

U četvrtak, 13. listopada 2022. godine, pred mnogobrojnim je posjetiteljima u Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc/Sinagoga Koprivnica, otvorena samostalna izložba, uz promociju umjetničke knjige, koprivničke autorice Gordane Špoljar Andrašić „Welcome to my mind“.

Uime pokrovitelja izložbe, Grada Koprivnice, otvorenju je prisustvovao gradonačelnik Mišel Jakšić, dok je izložbu svečano otvorila njegova zamjenica Ksenija Ostriž. Uvodnim riječima o autorici i njezinoj novoj knjizi i izložbi prisutne je upoznala kustosica AK galerije Tanja Špoljar.

Radi se o novoj seriji radova različitih tehnika (crteži, akvareli, gvaševi, kolaži, kombinirane tehnike), odnosno vizualnim zapisima malog formata (13,5 x 24 cm) koji su nastajali u 2021. godini, kao vrsta dnevničkog bilježenja svakodnevice. Od prvog do zadnjeg dana prošle godine, autorica je bilježila misli, osjećaje, impresije, crtice, detalje, ono viđeno ili ono proživljeno te kroz posvećenu svakodnevnu materijalizaciju vlastitih impresija i vizualnu transkripciju iskustva stvorila mali arhiv otisaka nutrine, mali uvid i pogled na proživljeno. Prostori su to unutarnjih borbi, ali i lakoće koju osjetimo kada misli prenesemo na papir, a naše iskustvo odjednom dobije opipljivu dimenziju. Vrsta je to i brige o sebi, o unutarnjem biću, koja otvara mogućnost sagledavanja vlastitih svjetova, ali i čudnog vremena u kojem živimo. Poznavajući autoričin opis, radi se svakako i o pokušaju potpunog uranjanja u trenutak, koji se kroz dnevno posvećeno zapisivanje, transformira u odslike prolaznosti, otiske prostora onog neponovljivog. Kroz 365 skica/studija/crteža na papiru vidljive su mnoge od njenih dosadašnjih faza i stilova, od crne apstraktne, bijele minimalističke, zelene šumske ili biljne pa sve do faze konceptualnih zapisa gdje koristi pisanu riječi kao iskaz ili komentar. Autorica ponekad iskazuje čisti osjećaj, ponekad pogled na neposrednu okolinu, ponekad kritiku društva ili čak umjetničke scene, a ponajviše progovara o potrebi i važnosti bilježenja unutarnjih procesa te izbacivanja nakupljenih, ponekad i potisnutih emocija. Vidjeti ove crteže na okupu ima učinak katarze i čišćenja, daje nam uvid u mentalne krajolike ove zanimljive autorice, ali nas i navodi da istražimo svoje svjetove i susretnemo se sami sa sobom.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada 2022. godine.

Skip to content