Otvoren je 16. Renesansni festival, gradonačelnik Jakšić ugostio ministricu turizma i sporta Brnjac

Prije nego je svečano otvorila ovogodišnji Renesansni festival, ministricu sporta i turizma Nikolinu Brnjac, u gradskim prostorijama ugostio je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić. U razgovoru o daljnjem razvoju lokalnog i kontinentalnog turizma te daljnjeg poboljšanja suradnje s nadređenim ministarstvom, prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, pročelnik Dario Jembrek, župan Darko Koren, voditeljica županova ureda Melita Ivančić te saborski zastupnik Darko Sobota.

Na kraljevskoj pozornici pred mnogobrojnim posjetiteljima, od 19,00 sati otvoren je jedinstveni Renesansni festival, kojem su životinje glavna ovogodišnja tema i atrakcija.

Direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice i idejni začetnik festivala Renato Labazan odmah je na početku objasnio zašto se kreće upravo u četvrtak. “Naime, u srednjem se vijeku govorilo, da ako nešto počne u petak, neće dobro završiti. Držimo se toga i zato smo daleko najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih u Europi”, zaključio je Labazan.

Čast da sudjeluje da festivalu iskazao je i župan Darko Koren. “Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog programa koji je jedinstveni ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom djelu Europe. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, kao i Koprivničko-križevačka županija svake godine ulažu znatna financijska sredstva, a tako će biti i u narednim vremenima, poručio je Koren.

Veliki ponos na tradiciju postojanja Renesansnog festivala, sada već 16. po redu, iskazao je saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić. „Veliko hvala svim našim obrtnicima, sponzorima, partnerima, volonterkama i volonterima te našoj gradskoj Turističkoj zajednici na jednom doista sjajnom projektu koji odrađuju iz godine u godinu. Koprivnica se ponosi sa puno toga dobroga i lijepoga, ali naravno da nam je veliko zadovoljstvo da smo pokazali da se jedna uspješna turistička manifestacija može napraviti i na kontinentu u ljetnim mjesecima i to u nama budi ogroman ponos“, rekao je Jakšić prilikom uvodnog govora u kojem se zahvalio ministrici Brnjac da nam je ukazala čast da otvori ovogodišnji Renesansni festival.

Veliko zadovoljstvo da uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvori 16. po redu Renesansni festival, iskazala je ministrica Nikolina Brnjac. „Zaista sam sretna da prisustvujem jednom od najvećih i najboljih festivala ovakve vrste u Europi. Po rezultatima turizma na kontinentu koje vidimo, same brojke govore i za vašu županiju i za vaš grad da su dobre, i to nas veseli. Upravo zato smo krenuli u smjeru razvoja turizma na kontinentu i poduprli smo ovaj festival sa 50 tisuća eura, a samu županiju sa oko 320 tisuća eura“, kazala je prilikom otvorenja festivala ministrica Brnjac.

Renesansni festival traje sve do nedjelje 20. kolovoza 2023. godine koji će ponuditi više od tisuću kostimiranih sudionika, trgovaca, vitezova i mušketira, gutača vatre, dvorskih luda i renesansnih glazbenika.

Na stotinjak štandova, trgovci, obrtnici i majstori prodavat će različite proizvode tipične za srednji vijek.

Skip to content