Osvrt na program ljekovitost knjige i čitanja

U utorak, 21.3.2023. u  Edukacijskom centru Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica

održan je program  Ljekovitost knjige i čitanja u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora Podružnica Koprivnica i Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica. Program se sastojao od predstavljanja novih izdanja Medicinske naklade i knjige dr. sc. Ljiljane Sabljak Knjiga i kako je čitati : priručnik za vođeno čitanje (biblioterapiju).

Okupljenoj publici – liječnicima, medicinskim sestrama te učenicima i nastavnicima Srednje škole – smjer medicinska sestra-medicinski tehničar predstavljena je prvo Medicinska naklada, jedan od najdugovječnijih hrvatskih izdavača koji se specijalizirao za udžbenike, stručne i znanstvene knjige iz područja medicine, stomatologije, veterine i farmacije. U pedeset godina svojeg djelovanja Medicinska naklada objavila je više od tisuću naslova.

Marija Eljuga, direktorica Medicinske naklade posebno je predstavila bibiloteku   „Knjigolijek“ u kojoj se unatrag nekoliko godina objavljuje i zdravstvena publicistiku na različite teme. Među novijim naslovima nalazi se i „Knjiga i kako je čitati : priručnik za vođeno čitanje (biblioterapiju)“ koja je bila u fokusu programa.  Autorica knjige Ljiljana Sabljak približila je prisutnima što je je klinička biblioterapija koju u liječenju psihičkih trauma i poremećaja provode psiholozi i psihijatri. Vođeno ili ciljano čitanje ugrađuje elemenate biblioterapije, no provodi se izvan zdravstvenih ustanova, npr. u knjižnicama, školama, dječjim vrtićima i sl. Iako su protokoli, pristupi i struka voditelja takvih radionica različiti, cilj je zajednički  – pomoći ljudima iskazati, doživjeti i proživjeti vlastite emocije čitanjem (dijelova) književnog djela te poticanjem procesa poistovjećivanja i vođenja do katarze razriješiti osobne psihosocijalne probleme. Autorica je u knjizi sabrala svoje tridesetogodišnje bavljenje vođenim čitanjem i logobiblioterapijom koja je pak usmjerena osobama s teškoćama čitanja, a svoje dugogodišnje praktično iskustvo u vođenju radionica vođenog čitanja demonstrirala je okupljenoj publici uzevši kao podlogu „Bajku o vratima“ pjesnika Danijela Dragojevića te jednu narodnu priču.  

Program je moderirala  dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, a kroz cijeli susret je manirom podupirućeg i izuzetno gostoljubivog domaćina vodila prim. prof. dr. sc. med. Elizabeta Horvatić, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora Podružnica Koprivnica.

Skip to content