Orson Welles u Kinu “Velebit”

U kino Velebit stiže retrospektiva jednog od najznačajnijih i najoriginalnijih redatelja u povijesti svjetske kinematografije čiji je cjelovečernji igrani prvijenac Građanin Kane iz 1941. godine, prema mnogima najbolji film svih vremena. Retrospekciju i osvrt na rad ovog velikog redatelja dat će filmski kritičar Daniel Rafaelić 19. listopada u 18:00 sati u kinu Velebit.

Orson Welles, jedan od najvećih i najutjecajnijih filmaša svih vremena, bio je redatelj, scenarist, glumac i producent, svima poznat po najboljem filmu svih vremena (prema nekima), Građaninu Kaneu, koji će biti i prvi film prikazan u ciklusu.

Građanin Kane (1941.) fascinantna je Wellesova drama za koju je  Welles glavni glumac i redatelj i scenarist i producent. Godine 1942. od devet nominacija za Oscara nagrađena onim za najuspjeliji izvorni scenarij, uz titulu neosporno najuspjelijeg debitantskog projekta nekog filmaša svih vremena. Građanin Kane smatra se  jednim od najboljih, najznačajnijih i najutjecajnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti. Projekcija filma održat će se 19. listopada u 19:00 sati.

Prije projekcije filma Građanin Kane, stvaralaštvo Orsona Wellesa približit će nam Daniel Rafaelić, filmski kritičar, povjesničar filma, redatelj i pisac.

Nakon projekcije filma Građanin Kane, u 21:00 sat, gledatelji će moći pogledati i dokumentarni film „Druga strana Wellesa“, kojim će se dodatno educirati o stvaralaštvu ovog filmskog genija.

Osim Građanina Kanea, gledatelji će moći uživati i u projekcijama sljedećih naslova: Istine i laži (1975.), Dama iz Šangaja (1947.), Stranac (1946.), MacBeth (1948.) i Dodir zla (1958.) .

Proces (1962.) je egzistencijalna drama, slobodna adaptacija poznatog Kafkinog djelakoji je osim u Francuskoj, velikim dijelom sniman i u Zagrebu, a nešto manjim dijelom u Dubrovniku, s odličnim Anthonyjem Perkinsom  u glavnoj ulozi, na rasporedu je 25. listopada u 18:00 sati.

 U okviru ciklusa možete pogledati i dokumentarni film Istine i laži (1975.), filmski esej koji tematizira autentičnost umjetničkih djela, pa tako i dokumentaraca. Prvenstveno temeljen na nedovršenom dokumentarnom filmu  Françoisa Reichenbacha o životu i karijeri Elmyra de Horyja (Eleméra Alberta Hoffmanna), krivotvoritelja umjetnina koji je uglednim galerijama diljem svijeta prodao navodno više od tisuću krivotvorina, posljednji je uistinu značajan projekt oskarovca Orsona Wellesa. Na programu je 8. studenog u 18:00 sati.

Dama iz Šangaja (1947.), noirovska krimi drama  čiji scenarij i režiju potpisuje Orson Welles, izuzetno je uspjela adaptacija romana If I Die Before I Wake popularnog američkog pisca krimića Sherwooda Kinga. Na rasporedu je 15. studenog u 18:00 sati.

Stranac (1946.), crno-bijeli film čiju režiju potpisuje Welles, a u kojem sam Welles tumači i glavnu ulogu, po nekima je predstavljao jedini pravi komercijalni uspjeh u Wellesovoj režiserskoj karijeri (iako su ga kasniji kritičari smatrali jednim od inferiornijih naslova u njegovoj filmografiji). Na rasporedu je 21. studenog u 18.00 sati.

MacBeth (1948.), kostimirana ratna drama u režiji Orsona Wellesa, koji je nepotpisan autor i scenarija, adaptacija je istoimenog djela velikog Williama Shakespearea (adaptacija uz brojne izmjene). Na programu je 22. studenog u 18:00 sati.

Dodir zla (1958.)  smatra jednim od najboljih i najuticajnijih ostvarenja njegove filmografije, odnosno posljednjim velikim crno-bijelim ostvarenjem žanra film noir. Radnja filma temelji se na romanu Badge of Evil Whita Mastersona. Postoje tri verzije Wellesova noirovskog klasika. Prva u trajanju od 93 minute igrala je svojedobno u kinima. Druga traje 108 minuta i bila je to tzv. “preview” verzija koja je skraćena nakon negativne reakcije testne publike. Treća i finalna od 111 minuta najvjernija je originalnoj redateljevoj viziji, film “kakvog je Welles zamislio”. Na rasporedu je 29.studenog u 20:00 sati.

Ulaz je slobodan!

ORSON WELLES: GRAĐANIN KANE

19. listopada u 19:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: Citizen Kane
SCENARIJ: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles
ŽANR: drama
ULOGE: Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Ruth Warrick, Ray Collins, Orson Welles
TRAJANJE FILMA: 119 minuta
GODINA: 1941
DRŽAVA: SAD

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Nakon projekcije filma Građanin Kane, u 21:00 sat, gledatelji će moći pogledati i dokumentarni film „Druga strana Wellesa“, kojim će se dodatno educirati o stvaralaštvu ovog filmskog genija.

Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su mu posljednje riječi bile ´ružin pupoljak´, gospodin Rawlston, urednik jednih njujorških novina, na mjesto događaja smjesta pošalje skupinu svojih novinara sa zadatkom da doznaju što više pikantnih detalja o Kaneovu životu. Među tim novinarima je i poduzetni Jerry Thompson, reporter koji odluči razgovarati s najbližim prijateljima i suradnicima čovjeka kojeg neki mediji posmrtno stanu proglašavati komunistom pa i fašistom. Znajući da se Kane dvaput ženio i razvodio, da mu je veza s pjevačicom i kasnijom drugom suprugom Susan omela političku karijeru, te da je pogrešno vjerovao da neće biti Drugog svjetskog rata, Thompson ponajprije odluči razgovarati s Kaneovim menadžerom Bernsteinom. Tijekom podrobnih razgovora s njim, potom s drugom suprugom Susan Alexander, s Kaneovim skrbnikom i bankarom Walterom Parksom Thatcherom, s najboljim prijateljem i kolegom Jedediahom Lelandom i drugim ljudima, Thompson postupno počne slagati sliku o pokojniku. A Kane je bio sve samo ne jednostavan čovjek. Do 1871. godine djetinjstvo je provodio uz siromašne roditelje, majku Mary i oca Jimmyja koji su u provinciji vodili skromni pansion, te ga prisiljeni neimaštinom bili prisiljeni povjeriti na skrb bankaru Thatcheru iz New Yorka. Kad je Kane navršio 25 godina, Thatcher mu je povjerio vođenje niskonakladnih njujorških dnevnih novina National Esquire, koji je ambiciozni mladić forsirajući senzacionalizam ubrzo pretvorio u izuzetno čitan dnevnik.

ORSON WELLES: PROCES

25. listopada u 18:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: The Trial
SCENARIJ: Orson Welles, Pierre Cholot (prema romanu Franza Kafke)
ŽANR: drama, triler
ULOGE: Anthony Perkins, Arnoldo Foà, Madeleine Robinson, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Orson Welles
TRAJANJE FILMA: 119 minuta
GODINA: 1962
DRŽAVA: Francuska, Italija, Zapadna Njemačka

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Mora da je netko oklevetao Josefa K., plahog i povučenog bankovnog službenika kojeg su jednog jutra probudila dvojica grubih policajaca koji su mu upali u stan. Rekavši mu samo da je uhićen, ali ne i pod kojom optužbom, policajci su priveli prestrašenog i osjećajem krivnje mučenog Josefa. Sve se dodatno pogoršalo kad mu je kao branitelj dodijeljen grubi i cinični odvjetnik Albert Hastler, čovjek koji Josefu nije ulijevao nimalo nade u mogućnost pozitivnog rješenja njegova procesa. Još uvijek ne znajući zbog čega je uhićen i priveden, zabrinuti Josef se počeo pitati da možda ipak nije zbog nečega kriv, odnosno da moguće nije sasvim nedužan. Dok je preispitivao svoj odnos sa susjedom prostitutkom Marikom Burstner, te kroz razgovore s Hastlerovom ljubavnicom Leni i sa sudskom čistačicom Hilde, Josef je postajao sve opsjednutiji mogućnošću da je nečim ipak zaslužio ovakvu sudbinu.

ORSON WELLES: ISTINE I LAŽI

8. studenog u 18:00 sati
IZVORNO IME: F for Fake
SCENARIJ: Orson Welles
ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE FILMA: 89 minuta
GODINA: 1975
DRŽAVA: Francuska, Iran, Zapadna Njemačka

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Dominantno temeljen na nedovršenom dokumentarnom filmu francuskog redatelja, snimatelja, producenta i scenarista Françoisa Reichenbacha o životu i karijeri podrijetlom Mađara Elmyra de Horyja (Eleméra Alberta Hoffmanna), krivotvoritelja umjetnina koji je uglednim galerijama diljem svijeta prodao navodno više od tisuću krivotvorina, posljednji uistinu značajan projekt oskarovca Orsona Wellesa dokumentarni je filmski esej koji tematizira autentičnost umjetničkih djela, pa tako i dokumentaraca. No u tematskom fokusu ostvarenja koje su uz Wellesa nepotpisani režirali i na provokativne i eksploatacijske sižeje usmjeren dominantno snimatelj ali i redatelj Gary Graver (Jaded, Vrijeme za...), Oja Kodar (Vrijeme za...), koja se pojavljuje i ispred kamere, te sam François Reichenbach, su i sama umjetnost, autentičnost umjetničkih djela te njihove realne artističke vrijednosti, ako se zanemare imena autora potpisanih na slikama i navedenih na odjavnim špicama.

ORSON WELLES: DAMA IZ ŠANGAJA

15. studenog u 18:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: The Lady From Shanghai
SCENARIJ: Orson Welles (prema romanu Sherwooda Kinga)
ŽANR: krimi, drama, noir
ULOGE: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders, Ted de Corsia
TRAJANJE FILMA: 95 minuta
GODINA: 1946
DRŽAVA: SAD

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Kad spletom okolnosti jedne večeri u njujorškom Central Parku upozna atraktivnu plavušu Else Bannister, koju odvažno spasi od otmičara, irski mornar Michael O´Hara bude očaran djevojčinom ljepotom. Ona mu ubrzo otkrije da je udana za bogatog i tjelesno hendikepiranog odvjetnika Arthura Bannistera, s kojim je upravo iz Šangaja doputovala u New York. S obzirom na Michaelovo zanimanje, on se na Elsein nagovor zaposli kao mornar na Bannisterovoj jahti, kojom bračni par planira preko Panamskog kanala otputovati u San Francisco. Nakon što im se na dijelu puta pridruži Bannisterov poslovni partner George Grisby, on Michaelu predloži da mu pomogne odglumiti vlastitu lažnu smrt, jer se tako želi domoći novca od životnog osiguranja. A kad nepromišljeno pristane sudjelovati u Grisbyjevu planu, Michael će vrlo brzo biti uvučen u zamršen slučaj u kojem će biti optužen i za ubojstvo.

ORSON WELLES: STRANAC

21. studenog u 18:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: The Stranger
SCENARIJ: Anthony Veiller, Victor Trivas, Decla Dunning
ŽANR: krimi, drama
ULOGE: Edward G. Robinson, Loretta Young, Orson Welles, Philip Merivale, Richard Long
TRAJANJE FILMA: 87 minuta
GODINA: 1947
DRŽAVA: SAD

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Sredovječni gospodin Wilson istražitelj je Komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine, čovjek koji neposredno nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta pronalazi i raskrinkava nacističke ratne zločince. Ovog puta njegova je meta Franz Kindler, osoba koja je navodno izmislila koncentracijske logore i koncipirala njihovo djelovanje. Wilson ne uspijeva pronaći dokaze o Kindlerovim zločinačkim aktivnostima, a da bi to ostvario prisiljen je surađivati s njegovom suprugom, Amerikankom Mary Longstreet koja je uvjerena u nedužnost svog muža. Također, Wilson je prisiljen na suradnju s Kindlerovim nekadašnjim kolegom Konradom Meinikeom, s kojim sklopi dogovor prema kojem će Meinike u slučaju pronalaska Kindlera izbjeći dugogodišnju zatvorsku kaznu. Wilson sumnja da je Kindler u SAD stigao pod lažnim identitetom Charlesa Rankina, te da kao nastavnik radi u elitnom internatu u Connecticutu.

ORSON WELLES: MACBETH

22. studenog u 18:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: MacBeth
SCENARIJ: Orson Welles (prema drami Williama Shakespearea)
ŽANR: povijesna drama
ULOGE: Orson Welles, Jeanette Nolan, Dan O’Herlihy, Roddy McDowall, Edgar Barrier
TRAJANJE FILMA: 92 minute
GODINA: 1948
DRŽAVA: SAD

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Škotska tijekom prve polovine 11. stoljeća. Među brojnim vojnicima i ponosnim podanicima kralja Duncana je i mladi plemić Macbeth, čovjek oženjen lijepom ali prijetvornom i vrlo ambicioznom Lady Macbeth. Kad jedne noći u pratnji svog kolege i prijatelja Banquoa naleti na tri vještice, Macbeth od njih čuje proročanstvo da će jednog dana postati kraljem, te da velika budućnost čeka i Banquove sinove. Iako ih vještičje riječi izuzetno uznemire, Macbeth i Banquo u svemu odluče raspraviti naknadno. No kad za proročanstvo dozna Lady Macbeth, ona supruga počne nagovarati da ubije kralja i na tronu zauzme njegovo mjesto. Kad to Macbeth ubrzo i napravi, smjesta ga počnu mučiti savjest i osjećaj grizodušja. Sve više razdiran sumnjama i paranojom, Macbeth će uskoro postati uvjeren da ga svi žele ubiti.

ORSON WELLES: DODIR ZLA

29. studenog u 20:00 sati
Crno-bijeli film
IZVORNO IME: Touch of Evil
SCENARIJ: Orson Welles, Whit Masterson (na temelju novele Badge of Evil Whita Mastersona)
ŽANR: drama, krimi
ULOGE: Charlton Heston, Orson Welles, Janet Leigh, Joseph Calleia, Akim Tamiroff
TRAJANJE FILMA: 95 minuta
GODINA: 1958
DRŽAVA: SAD

NAPOMENA: kino pridržava pravo izmjene programa

Odlučni Ramon Miguel ´Mike´ Vargas meksički je detektiv, šef meksičkog odjela za borbu protiv narkotika koji u gradiću na meksičko-američkoj granici uživa u medenom mjesecu s privlačnom suprugom, Amerikankom Susan. Mike ne zna da na njega vreba narko-boss Joe Grandi sa svojim ljudima, jer je pred Vargasom svjedočenje nakon kojeg bi Grandi trebao završiti u zatvoru. Kad na američkoj strani granice u automobilu gradskog moćnika eksplodira bomba, istragu vješto isplaniranog ubojstva preuzet će mjesni šef policije, grubi, naprasiti i vrlo odbojni kapetan Hank Quinlan. Budući da se zločin zbio na samoj granici, Quinlanu će se u istrazi pridružiti Vargas, istodobno plahu Susan ostavljajući nezaštićenom u jeftinom hotelu. A nakon što Quinlan podmetne lažne dokaze o krivnji Sanchezu, zaručniku kćeri ubijenog, Vargas će početi shvaćati da je Quinlanov znameniti instinkt za otkrivanje zločinaca temeljen na običnim manipulacijama. Sve će se dodatno zakomplicirati kad sam Quinlan, želeći poštenog Vargasa izbaciti iz igre, organizira Susaninu otmicu i drogiranje, te kad zadavi Grandija.

Skip to content