ONE TAKE FILM FESTIVAL u Kinu Velebit

Ulaznice možete rezervirati unutar radnog vremena na blagajni kina ili na telefon 048/621-653 u vremenu od 16:30 – 19:30 sati.

Projekcije započinju 29. studenog u 18:00 sati.

Ulaz je slobodan!

1. Rolo-Kaskader – 4 min 13 sec
2. Majci – 8 min 8 sec
3. Smrt u životu – 15 min
4. Zbogom, za sada – 7 min
5. Komet – 4 min
6. Idem naprijed – 12 min 7 sec
7. Pošalji mi poruku kad stigneš doma xx – 11 min
8. Koraci – 17 min

Rolo-Kaskader

Glazbeni videospot, Hrvatska, 2022.
U boji, 4 min 13 sec
Redatelj, scenarist i snimatelj: Rino Barbir
Plesač: Borna Jukić – Gubaš
Gitaristice: Ana Marija Veselčić, Petra Kovačić Botić, Sara Ivelić
Producenti: Rino Barbir, Sara Ivelić

O filmu: U kamenitom krajobrazu koji se doima postapokaliptičnim jedan kaskader unezvijereno trči u krugovima, kao da ga netko ili nešto progoni. Postupno, doznat ćemo da ga uistinu progoni jedan dron, od kojega on pokušava pobjeći. Istodobno, na uzvisini ponad udoline u kojoj kaskader trči, tri gitaristice muziciraju na svojim instrumentima.

O autoru: Scenarist i redatelj ovog glazbenog videospota Rino Barbir, koji djelo potpisuje kao snimatelj i koproducent, rođen je 1988. u Splitu. Nakon što je u rodnom gradu na Umjetničkoj akademiji završio smjer Film i video, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je snimanje. Kao direktor fotografije snimio je nekoliko kratkih igranih filmova, među ostalim i Medo mali, Lula & Brucke i Ultra Igora Jelinovića, 9:55 Karla Voriha i Prije podne Igora Dropuljića, dokumentarac Kamo idemo Lidije Špegar te niz glazbenih videospotova. Kao redatelj, nakon niza spotova za glazbenike Domenicu i Vojka V, godine 2019. debitirao je kratkometražnim filmom Druker. Za ovo je djelo iste godine na Zagreb Film Festivalu osvojio Zlatna kolica u programu Kockice, a na Danima hrvatskog filma Nagrade žirija za najuspjeliju montažu i fotografiju.

Rolo-Kaskader

Majci (A mamma)

Igrani, Italija, 2022.
U boji, 8 min 8 sec
Redatelj i scenarist: Davide Salucci
Snimateljica: Berta Solis
Glumci: Lorenzo Franzin, Dario Del Vecchio, Leti Ziaco
Producenti: Lorenzo Franzin, Davide Salucci

O filmu: Kada mu jedne večeri zazvoni mobitel, i kada na zaslonu ugleda da ga zove njegov brat Francesco, mladi Danielle niti ne sluti da ga očekuje vrlo emotivan razgovor. Kada mu se Francesco požali da rijetko prima njegove pozive, iako imaju drukčiji dogovor, Danielle se počne ispričavati poslovnim obvezama i nedostatkom vremena. A kada mu brat prigovori da je tog dana rođendan njihove majke koja također očekuje njegov poziv, Danielle će se naći u nelagodnoj situaciji iz koje se neće moći izvući trivijalnim izgovorima.

O autoru: Producent, scenarist i redatelj Davide Salucci rođen je u Trstu 1993. Nakon studija povijesti i filozofije na sveučilištu Università di Trieste, na Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu diplomirao je filmsku režiju. Godine 2015. snimio je svoj prvi kratki film Il principe, nakon čega se posvetio realizaciji reklama, kratkih filmova i specijalnih efekata u različitim produkcijama, te je istodobno djelovao i kao asistent redatelja. Godine 2020. kao diplomski rad na studiju režije snimio je svoj drugi kratkometražni film Il gioco, a film koji prikazujemo na Festivalu njegovo je treće redateljsko ostvarenje, također kratkog metra.

Majci

Smrt u životu (Marg dar hasti / Death in life)

Igrani, Iran, 2021.
U boji, 15 min
Redatelj, scenarist i producent: Adnan Shahabi
Snimateljica: Lila Akhbari
Glumci: Mohammadali Sareban, Niloufar Darbandi

O filmu: Pogođen ozbiljnim oblikom Alzheimerove bolesti, stari Iranac leži u krevetu i zaziva svoju suprugu Leilu, ne sjećajući se da je ona preminula četiri godine ranije. O njemu skrbi njegova kći Elaheh koja bi željela da otac popije čaj i propisani lijek te mirno zaspi. Kada ga ipak na to nekako prisili, ona primi telefonski poziv od svog supruga Amira. On bi želio da se ona što prije vrati kući, no prije toga mora sa zida u očevoj sobi skinuti skupocjenu sliku Vrt zemaljske naslade Hieronymusa Boscha koju mora donijeti suprugu. Elaheh se pak pribojava da bi starac ostavljen nasamo mogao skočiti s balkona, što Amir i priželjkuje, te bi u tom slučaju njezin brat Ehsan nju držao odgovornom za očevu smrt.

O autoru: Iranski producent, scenarist i redatelj Adnan Shahabi bavi se i glumom, a filmsku je režiju diplomirao u majstorskoj klasi glasovitog sineasta Asghara Farhadija. Također, s uspjehom je završio tečaj filmskog stvaralaštva na institutu Bamdad-Danesh International Institute, a diplomirao je i na Iranian Youth Cinema Society. Kao scenarist i asistent redatelja sudjelovao je u realizaciji dugometražne dokudrame Please Call Me, a i autor je scenarija za desetak igranih filmova kratkog metra te pomoćnik redatelja u također kratkometražnom filmu A Shot in Darkness. Kao glumac nastupio je u popularnoj TV-seriji Forbidden, kao i u kratkom igranom filmu Zero-Sum Game autora Amira Hosseinija Farrokhia.

Smrt u životu

Zbogom, za sada (Addio, per adesso / Farewell, for today)

Igrani, Italija, 2022.
U boji, 7 min
Redatelji i scenaristi: Riccardo Copreni, Andrea Sbarbaro
Snimateljica: Elisa Fioritto
Glumica: Caterina Mattellini
Producent: Lorenzo Maria Schierici

O filmu: Na rubu obzora koji je opustjelo strnište pojavljuje se djevojčica odjevena u crveni kaputić koja se približava kameri. Kada se posve približi, počne kopati maleni grob te oko njega podizati humak i na njemu postavljati nevješto konstruirani križ koji se sastoji od dviju suhih grana. Djevojčica to radi za nešto što joj je jako bitno.

O autorima: Suscenarist i suredatelj Riccardo Copreni rođen je u Monzi 1998. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja iz područja znanosti, počeo je pohađati Civica Scuola di Cinema Luchino Visconti. Tijekom godina studiranja djelovao je kao filmski kritičar na portalima Sentieridelcinema.it i Cinelapsus.com, a radio je i kao animator na nekoliko filmskih foruma u Milanu i regiji. Godine 2019. bio je jedan od utemeljitelja kolektiva Ecelttica, za koji je producirao i režirao nekoliko kratkometražnih i reklamnih filmova. Godine 2020. počeo je raditi na satelitskoj postaji Sky Italia, a iste je godine i režirao svoj prvi kratkometražni film Oscar. To je bio njegov diplomski film koji je prikazan na više od 25 festivala diljem svijeta. Osim filma koji prikazujemo, ove je godine režirao i također kratkometražno ostvarenje Il dio dei gatti è immortale. Suscenarist i suredatelj Andrea Sbarbaro rođen je 1998. u gradu Cernusco sul Naviglio nedaleko Milana. Točno dva desetljeća kasnije napisao je i režirao svoj prvi kratkometražni film Hypochondria koji je osvojio niz nagrada i priznanja na festivalima u zemlji i inozemstvu, uključujući i nagradu za najbolji studentski film na Brazil Monthly International Film Festivalu. Godine 2020. režirao je svoj drugi kratkometražni film Hikikomori koji je prikazan u konkurenciji Cefalù Film Festivala. Iste godine diplomira filmsku i televizijsku režiju na Civica Scuola di Cinema Luchino Visconti. Godinu dana kasnije režirao je dva kratkometražna filma, The Human Implant u kojem glume Giovanni Storti i Teresa Acerbis te Vae Victis koji je snimljen u jednom kadru.

Smrt u životu

Komet (El cometa / The Comet)

Igrani, Španjolska, 2021.
U boji, 4 min
Redatelj i scenarist: Aitor Elorriaga
Snimatelj: Carlos Mezo
Glumice: Itziar Fragua, Aiora Sedano
Producentica: María Ángeles Torre

O filmu: Vršnjakinje Almu i Sara stare su prijateljice koje zajednički promatraju prolazak kometa pored Zemlje, pojavu koju za života više nikad neće imati prilike vidjeti. Dok kod Sare uzbuđenje raste, Almu se čini prilično hladnom i ravnodušnom. No, onda se ona pred prijateljicom počne prisjećati događaja iz vremena njihove mladosti, kada je Sara Almu prevarila te njezinim roditeljima slagala samo da bi je oni kaznili, te da bi sama dobila priliku izići s dečkom koji se sviđao i Almu. A kada stigne ključni trenutak prolaska kometa, zbivanja bi mogla krenuti neočekivanim tijekom.

O autoru: Producent i scenarist Aitor Elorriaga rođen je u Bilbau 1974. Nakon što je dva desetljeća kasnije završio školovanje na Escuela de Cine y Vídeo (ESCIVI), godine 1995. počinje raditi na televizijskoj postaji Telebilbao kao TV-snimatelj. Nedugo zatim počeo se baviti produkcijom, najprije do 1998. u okrilju tvrtke BNC Productions, a od 2001. do 2007. u producentskoj kući Claro de Luna Production. Od 2007. do danas djeluje i kao direktor castinga, a od 2013. snimio je šest kratkometražnih filmova, među ostalim i filmove De NegroKiss Me i Dime la verdad. Film koji prikazujemo njegovo je šesto i najsvježije ostvarenje.

Komet

Idem naprijed (Erhomai ebros / I’m coming forward)

Igrani, Grčka, 2022.
U boji, 12 min 7 sec
Redatelj, scenarist i producent: Leonardo Thimo
Snimatelj: Nektarios Souldatos
Glumci: Leonardo Thimo, Adriana Birbili, Theoharis Papadopoulos

O filmu: Svoj film autor naziva eksperimentalnom teatarskom studijom, a riječ je o isječku monodrame koja se uprizoruje na pozornici jednoga grčkog kazališta. Posebna vrijednost leži u tome što je posrijedi povijesno iznimno značajno kazalište Empros, teatarska institucija koja je preživjela sve financijske krize i društvene lomove. Kazalište svakako pamti i bolje dane, a danas njime upravlja neovisni kolektiv entuzijasta koji idejama i energijom uspijeva doskočiti nedostatku novca. Rezultat njihova rada je drukčije i originalnije alternativno kazalište koje gledateljima spremnim na eksperiment može ponuditi jedinstveno gledateljsko iskustvo.

O autoru: Producent, scenarist, redatelj i glavni glumac Leonardo Thimo rođen je 1988., a po vokaciji je kazališni glumac i redatelj. Još od godine 2001. kontinuirano nastupa na teatarskim pozornicama, a obrazovanje je stjecao na New Greek Theatre Giorgio Armenis te na Lakis Kourentzis Children Theatre University na Kreti. Između 2013. i 2014. studirao je filmsku montažu, režiju i specijalne efekte na Osterreich Klagenfurt TV, a osim što je režirao 26 kazališnih komada dosad je nastupio u 71 kazališnoj predstavi. Među dramama koje je režirao su i djela Aristofana, Moliérea, Darija Foa, Bertolta Brechta, braće Grimm, Carla Colodia, Charlesa Perraulta te još nekih glasovitih autora. Režirao je i velik broj kratkih oglasnih filmova za kazališne predstave kao i 25 glazbenih videospotova te 19 kratkometražnih filmova.

Idem naprijed

Pošalji mi poruku kad stigneš doma xx (Text me when you get home xx)

Igrani, Njemačka, 2022.
U boji, 11 min
Redatelj i scenarist: Niklas Bauer
Snimatelj: Marc Tressel-Schmitz
Glumci: Lennora Esi, Marios Gavrilis
Producentica: Marie Marxmeier

O filmu: Kada nakon izlaska iz noćnog kluba pred zoru sjedne u taksi, mlada izazovno odjevena djevojka ne osjeća se sasvim sigurnom. Taksist je otprilike njezin vršnjak, no kako se može zaključiti prema njegovu izgledu zacijelo je stranac. K tome, on joj ubrzo počne postavljati pitanja, pa i intimnija poput toga ima li dečka i odakle potječe, jer u njezinu govoru čuje inozemni naglasak. Djevojka cijelo vrijeme s nekim izmjenjuje poruke, no za nevolju baterija njezina mobitela gotovo je posve prazna. A kako vožnja odmiče, i kako taksist počinje voziti sporednim ulicama, tako je njezina nelagoda sve veća.

O autoru: Scenarist i redatelj Niklas Bauer rođen je i odrastao kao najmlađi sin u velikoj obitelji u njemačkoj saveznoj pokrajini Saarskoj, da bi se već u mladim godinama zainteresirao za pripovijedanje priča. Filmom se profesionalno bavi od 2014., a karijeru je započeo kao asistent produkcije na nekoliko projekata u Berlinu. Iz tog razdoblja osobito se izdvajaju njegovi angažmani kao drugog asistenta redatelja na popularnoj seriji Tatort: Söhn & Väter te kao prvog asistenta redatelja na kratkometražnom filmu za djecu Flaschendrehen, u produkciji ARD-a. Godine 2016. upisao je studij filma na Hochschule Darmstadt, na kojoj je snimio nekoliko kratkih igranih i oglasnih filmova te dokumentaraca. Nakon što je diplomu prvostupnika stekao kratkim filmom A Day in the Life of a Boy, koji je prikazivan diljem svijeta, magistarski je studij upisao na Fachhochschule Dortmund. Kao pripadniku LGBTQI+ zajednice poznat mu je osjećaj kada se nekog doživljava drukčijim, te se time bavi i u svojim filmovima. Kada se u ožujku 2021. godine na društvenim medijima pojavio pokret #textmewhenyougethome, žene iz različitih krajeva svijeta počele su se javljati sa svojim iskustvima na polju seksualnog zlostavljanja. To je autora nagnalo na preispitivanje vlastitog ponašanja i razmišljanje o tome kako bi osobno mogao pridonijeti većoj sigurnosti u društvu, a tim se promišljanjima i idejama vodio i u radu na filmu.

Pošalji mi poruku kad stigneš doma

Koraci (Steps)

Igrani, Bosna i Hercegovina, 2022.
U boji, 17 min
Redatelj i scenarist: Vuk Rađen
Snimatelj: Aleksa Trkulja
Glumci: Ilija Ivanović, Nikola Milaković, Senad Milanović
Producentice: Katarina Lazić, Ivona Bijelić

O filmu: Nakon razvoda roditelja, braća Aleksa i Ivan preselila su se u Banja Luku. Aleksa je stariji brat koji se napokon smirio i pronašao svoj put, nakon niza godina obilježenih buntovništvom i nemirima te problemima koje donose djetinjstvo i odrastanje. S druge strane, Ivan je tek ušao u godine u kojima je željan dokazivanja, ponajprije drugima a onda i sebi. Dok bi on želio krenuti istim putem kao i Aleksa, stariji brat bi mu htio dokazati da od života na ulici i nogometnim stadionima ne može proizići ništa dobro, što je i sam spoznao na vlastitoj koži. No, Ivanu se ništa ne može dokazati, te on odluči kupiti nekoliko sprejeva za izradu grafita i otići u naselje u kojem vladaju navijači suparničkog tima. Time će isprovocirati ozbiljne nevolje u koje će, osim njega i Alekse, biti uvučen i Mare, pripadnik skupine protivničkih navijača s kojima Aleksa ima nerazriješene račune iz prošlosti.

O autoru: Scenarist i redatelj Vuk Rađen rođen je u Beogradu 1999., a trenutačno pohađa treću godinu studija filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Dosad je snimio sedam kratkometražnih igranih filmova, jedan dokumentarac kratkog metra i jedan glazbeni spot, a na svakom od njih bio je kreativni autor te je radio na pisanju scenarija, razvijanju ideja i režiji. Osim na svojim filmovima, kao asistent režije radio je i na projektima svojih kolega s klase i studija, a jedan od tih filmova Prometeji kulture premijerno je prikazan 2021. na Sarajevo Film Festivalu, u sklopu omnibusa Šta tebi znači BiH?. Njegov film Zemlja otrova uvršten je iste godine u natjecateljski program Međunarodnog festivala Uradi sam i nezavisnog kratkog filma MikroFAF.

Koraci
Skip to content