Održana promocija knjige “AK galerija – desetljeće na periferiji”

Pred mnogobrojnim zaljubljenicima dobrog i zanimljivog štiva te u prijateljskoj atmosferi, u koprivničkom je Kampusu održana promocija knjige „AK galerija – desetljeće na periferiji“. Ispred same AK galerije, urednica knjige Tanja Špoljar predstavila je izdanje na 384 stranice koje donosi pregled prvih 10 godina djelovanja AK galerije i Udruge Atelieri Koprivnica i to bez filtriranja programa s ciljem arhiviranja i dijeljenja svih programskih aktivnosti koje su se odvijale u ovom prostoru.

Na promociji knjige uz urednicu Tanju Špoljar govorili su Irena Bekić, kustosica, likovna kritičarka i autorica uvodnog teksta u knjizi, Bojan Dmitrović Krištofić – kustos, kritičar i pisac te također autor uvodnog teksta u knjizi, i Bojan Koštić, kustos AK galerije i jedan od dizajnera knjige.

Grad Koprivnica sudjelovao je u sufinanciranju ove publikacije, a predstavljanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Inače, knjiga obuhvaća 76 autorskih tekstova 19 autora, jedan intervju, 44 kratka opisna teksta događanja, a u AK galeriji u ovih deset godina izlagalo je i gostovalo preko 170 umjetnika te je organizirano oko 140 izložbi, performansa, akcija, prostornih intervencija te sveukupno preko 200 događanja. Tekstovi su popraćeni fotografijama 10 fotografa, a od 2015. godine većinom fotografijama Petre Travinić i Bojana Koštića.

AK galerija i Atelieri Koprivnica službeno djeluju od 2012. godine u zgradi bivše vojarne sadašnjeg Kampusa. Ova udruga jedinstvena je po svojoj funkciji jer spaja upravljanje umjetničkim ateljeima i nezavisnim galerijskim prostorom koji je otvorio Vlatko Vincek, a zatim preuzeo tim AK galerije koji čine Tanja ŠpoljarBojan Koštić i Petra Travinić.

Skip to content