Obnova Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc

U prostorijama koprivničke sinagoge, Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc, 21.11.2022. godine potpisan je ugovor između Grada Koprivnice i Ministarstva kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu sinagoge. Iznos odobrenih sredstava je 2.474.106,25 kuna (s PDV-om) koji će se iskoristiti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite sinagoge.

„Ovo je izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i baštinu našega grada. Lagana obnova koja traje već 15-ak godina sada dobiva svoj puni tempo. Uvjereni smo da će nakon ovoga sinagoga dobiti jedan potpuno novi sjaj i pokazati sve ono što želimo i imamo u našim vizijama da bi sama sinagoga trebala predstavljati u budućnosti za sve naše Koprivničanke i Koprivničance“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te nadodao kako smo svo zajedno jako vezani uz sinagogu.

„Ona govori o otvorenosti koprivničkog duha, o tome da smo grad koji ima snažan građanski duh, grad koji je spreman prihvaćati različitosti. Isto tako, volimo istaknuti da je to jedina sinagoga u Republici Hrvatskoj koja je preživjela strahote u Drugom svjetskom ratu i to je jedan dokaz da se u našoj Koprivnici otvorenije i uljudnije živi“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Nadzor nad radovima obnove sinagoge provodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj.

„Potresi na Banovini donijeli su dodatna konstrukcijska oštećenja te će se zbog toga građevina morati sanirati cjelovitom konstrukcijskom sanacijom te se nadam da ćemo to uspjeti do kraja. Isto tako, nadam se da su ova sredstva iz Fonda solidarnosti samo početak njenog dovršenja i stavljanja u punu funkciju“, kazao je Pezelj.

Predstavnik projektanata Mirko Patrčević istakao je kako se radi o građevinskom zahvatu, odnosno sanaciji na nosivoj konstrukciji u cilju poboljšanja postojeće nosivosti i stabilnosti zgrade.

U ime Grada Koprivnice događaju su prisustvovali pročelnici Ana Mlinarić i Dario Jembrek te voditeljica projekta Maja Ištvan Krapinec.

Skip to content