Noć muzeja 2024.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i devetnaestoj u Noći muzeja veliki odaziv publike. Ovogodišnje izdanje koncipirano je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Tema devetnaeste Noći muzeja je – MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo. Traženje muzejskih stručnjaka za adekvatnim programima, modelima suradnje i prezentacije sadržaja u kojima će različiti segmenti publike zadovoljiti svoje potrebe, nakon različitih kriza koje su prošle ili kojima svjedočimo, klimatskih promjena, održivog i uravnoteženog razvoja, te različitih izazova i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane. U tom smislu utjecaj muzeja u stvaranju Nove publike ili na formiranje stavova novih generacija o globalnim temama čovječanstva je ogromno, kao i tema važnih za opstojnost i održivi razvoj lokalnih zajednica. U jednom dijelu svijeta najrazvijenijih, svjedočimo otvaranju spektakularnih novih muzejskih zgrada i sadržaja, u kojima već umjetna inteligencija zauzima svoje mjesto u prezentaciji. Na potpuno drugoj strani, svjedoci smo velikih migracija stanovništva, koje traži nove životne prilike nakon ratnih sukoba i nesigurnosti, u kojima nerijetko pored ljudskih stradanja, meta su često ciljana uništavanja povijesne i kulturne baštine. Program u nastavku…

Muzej grada Koprivnice
18,00 – 23,00
UMIJEĆE IZRADE VOTIVA
Petominutni dokumentarni film autorice Veronike Kušek otkriva jednu od malih tajna nematerijalnog kulturnog dobra medičarskog obrta – umijeće izrade votiva, koje je od zaborava sačuvala medičarka Ljubica Špičko. Predstavljena je izrada kalupa za votive i predmeti pučke pobožnosti, votivi koprivničkih medičara Ujlaki-Sulimanović, Kovačić i Špičko.

Muzej grada Koprivnice
18,00 – 23,00
PREZENTACIJA SLIKANJA ULJEM NA STAKLU
Među najvažnijom kulturnom baštinom Podravine neupitno jest naivno slikarstvo rađeno u maniri Hlebinske škole. Njegova glavna odrednica zapravo jest sama tehnika slikanja na staklu koju će jednom interaktivnom i nadasve zanimljivom prezentacijom predstaviti koprivnički slikar Ivan Andrašić. Bit će riječi o procesu nastanka takve umjetnine, od izrade skice pa do njena dovršetka, odnosno svim posebnostima i situacijama s kojima se slikari susreću u trenucima umjetničkog izričaja.

Galerija Koprivnica
19,00 – 20,00
UŠ FORTUNAT PINTARIĆ
Glazbene izvedbe Odjela puhača i solo pjevača Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ pod voditeljstvom ravnateljice Ariane Šandl.

Galerija Koprivnica
18,00 – 23,00
DAB ’23
Drava Art Biennale (DAB) kao grupna izložba bijenalnog karaktera pokrenut je 2013. godine, a okrenut je umjetnicima koji tematiku vode propituju u skladu s godišnjim temama određenim otvorenim pozivom umjetnicima. Kroz umjetničke radove bavimo se pitanjem (potencijalnih) ekoloških katastrofa, klimatskim promjenama kroz estetizaciju užasa nudeći distopijske vizije budućnosti i podsjećajući na kontemplaciju, mir, meditativni potencijal sadržan u memoriji vode. Provjerite kakvo je ovogodišnje izdanje…

Galerija Mijo Kovačić
18,30 – 20,00
ROPOTARNICA
Ropotarnica je bila prostorija za odlaganje izrabljenih predmeta, a mi donosimo ropotarnicu prošlosti koju čini skup predmeta, priča, vještina i običaja. U Noći muzeja posjetite muzejsku ropotarnicu i istražujte s nama, saznajte koji se predmeti u njoj mogu naći, ali i što je ovaj edukativni program. Čekaju vas predstavljanje istraživanja, e-publikacije „Baština je zabavna“ i druženje s obrtnicima.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
18,00 – 22,00
IGRA
Istraživački pothvat aktivnih (naivnih) slikara i kipara promatra igru u različitim kontekstima. Igra je temelj kreativne transformacije; propituje granice, uloge i prirodna je spona umjetnosti i života. Etnografski predmeti donose dašak stvarnih vremena oživljujući tradiciju u suvremenom trenutku. Igra je sredstvo opuštanja i smirivanja, ali i motivacija, inspiracija i pokretač. Dođi na igru!

Uz sve navedeno, u Muzeju grada Koprivnice bit će moguće razgledati stalni postav kroz tri etaže, a posebno naglašavamo podrumski postav „Samo je vu goricaj živlenja pravi raj“ na temu tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti, čiji će katalog posjetitelji u Noći muzeja moći slobodno preuzeti.

Izvor: Noć muzeja 2024 – Muzej grada Koprivnice (muzej-koprivnica.hr)

Skip to content