Noć kazališta u Domoljubu

Dječja predstava “Tratinčica i čudesna vrtićka krema”

Dvorana Domoljub, 25.11.2023. u 11:00 sati

Produkcija: Kazalište Prijatelj

Tekst: Jelena Premec i Hrvoje Zalar

Režija: Hrvoje Zalar

Igraju: Anja Đurinović, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar

Kostimografija: Andreja Lonjak

Glazba: Šimun Matešić

Trajanje: 45 minuta

Uzrast: 4+

O predstavi: Predstava nastala prema slikovnici koprivničanke Jelene Premec, odgojiteljice Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Koprivnica i pripovjedačice govori o jednom od ključnih trenutaka u odrastanju i socijalizaciji malog djeteta – prvom danu odlaska u vrtić, koji čak i u najbezbolnijim varijantama teško prolazi bez straha i plača. To je naravno zapravo na neki način normalno. Dijete iz potpuno sigurnog okruženja dolazi u ono potpuno nepoznato. Naravno, nije lako ni roditeljima. Do tog trenutka su rijetko ostavljali dijete, a ako i jesu to je uvijek bilo bliskim i povjerljivim osobama. Najednom se moraju osam sati osloniti na neku, do tog trenutka nepoznatu osobu i imati povjerenja da će ona jednako dobro postupati prema djetetu i da će ono biti na sigurnom.

Slikovnica Jelene Premec „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“, tematizira upravo taj problem, taj trenutak razdvajanja od roditelja. Autorica koja je i sama odgojiteljica i radi u vrtiću takvih se trenutaka nagledala i morala suočiti i rješavati te probleme. Čudesna vrtićka krema je metafora svega dobroga što dijete u vrtiću može doživjeti i način na koji se uz pomoć odgojiteljica može u njemu osjećati mirno i spokojno.

Hrvoje Zalar je u svojoj dramatizaciji razradio osnovnu temu i nadopisao  scene u kojima je na komičan i djeci prepoznatljiv način prikazao težak rastanak glavnog lika (Tratinčkice) od svojih roditelja.

Predstava za odrasle “Glasnogovornik”

Dvorana Domoljub, 25.11.2023. u 19:30 sati

Produkcija: Teatar Gavran

Autor teksta: Miro Gavran

Redateljica: Mladena Gavran

Glume: Vinko Kraljević i Zoran Pribičević

Izbor kostima: Đurđa Janeš

Scenografija: Jakov Gavran

Orginalna glazba: Filip Gjud

Oblikovatelj tona: Neven Zebić

Oblikovatelj svjetla: Mario Vnučec

Izvršna producentica: Antonija Furjan

O predstavi: Ova komedija govori o prekaljenom i iskusnom političkom liscu s jedne i mladiću koji tek ulazi u svijet politike s druge strane. Mladića njegov mentor uvodi u složeni svijet spletki i manipulacija, postupno razotkrivajući vlastite životne principe. Na svršetku ove uzbudljive priče i mladić, koji se tek počeo uspinjati na hijerarhiji moći, razotkrit će svoje motive za bavljenje poslom koji je često na zlu glasu. Sukob dvojice različitih karaktera neizbježan je, kao i demaskiranje društvenih i osobnih pozlata. Dva različita karaktera, dva različita pogleda na svijet sukobljavaju se u ovoj napetoj predstavi. Predstava je puna neočekivanih obrata i duboko uronjena u našu stvarnost.

Popratni program manifestacije:

Kreativna radionica “Ručice moje likove kroje i boje”

Dvorana Domoljub, prostor Mala scena, 25.11.2023. u 12:00 sati

Maksimalan broj djece: 15 (poželjno je da roditelji budu u pratnji)

Trajanje radionice: 45 minuta

Prijava: Obavezna – putem Google obrasca

Materijali: Osigurani

Voditeljica: Jelena Premec

Uzrast: 4 – 7 godina

O radionici: U sklopu Noći kazališta za vas smo pripremili kreativnu radionicu koja će se održati nakon predstave „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“ pod nazivom „Ručice moje likove kroje i boje“.

Djeca će se prilikom sudjelovanja moći bolje upoznati s autorima teksta predstave i glumcima te izraditi tj. Sašiti likove prema želji. Dob djece kojoj je radionica namijenjena je od 4 do 7 godina.

Poželjno je da na radionici uz djecu sudjeluju i roditelji.

O voditeljici: Jelena Premec dugi niz godina radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici. Završila je neformalni studij pripovijedanja u Zagrebu čime je stekla titulu certificirane pripovjedačice priča. U svojoj vrtićkoj skupini osmislila je mali kutić pripovijedanja u kojemu djeci priča priče. Ti se kutići prilagođavaju godišnjem dobu pa djeca slušaju priče i prate promjene u svijetu oko sebe. Dan za priču u kutiću za pripovijedanje obično je srijeda, a djeca ga jedva čekaju. Jednako vješto osmišljava zanimljive radionice za svoje mališane, poput ove za koju se trebate prijaviti.

Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja.

Skip to content