Nemčići na 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotri hrvatskog školskog filma

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a ove se godine održava istovremeno sa Smotrom hrvatskog školskog filma. Ove se filmske manifestacije namijenjene djeci i mladima održavaju u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023., dok će istovremeno biti dostupne i online.

Dana 6. listopada 2023. u 11,00 sati biti će prikazan film “Dobro je znati” učenika Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica polaznika FVD “Mravec” . Online projekcija filma može se pogledati na poveznici: Online projekcije 2023. – Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (hfs.hr)

Organizatori Revije i Smotre su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, dok su suorganizatori OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruga ZAG i Narodno sveučilište Dubrava.

Službeno otvaranje 61. Revije i 11. Smotre održat će se u četvrtak, 5. listopada u Narodnom sveučilištu Dubrava (Dječje kazalište Dubrava) s početkom u 17 sati. 

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima prijavljeno je rekordnih 322 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. Filmove u konkurenciji Revije birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina. Natjecateljski program ovogodišnjih izdanja Revije i Smotre omogućit će nam uranjanje u različite teme, od zabavnih i duhovitih do onih društveno važnih, obrađenih iz perspektive djece.

“Najviše su nas impresionirali filmovi u kojima se osjetila autentična dječja radoznalost, veselje i želja za stvaranjem. Bilo da su se bavili ozbiljnim temama kao što je vršnjačko zlostavljanje ili isključivo isprobavali nove tehnike snimanja i/ili animacije prelijepo je bilo vidjeti iskrene dječje glasove i čuti njihovo mišljenje i perspektivu. Primijetili smo kako je tema vršnjačkog online zlostavljanja i onečišćenja prirode dominirala. Pohvalno je kada film ima bitnu poruku, ali nije neophodno. Bitnije je iskreno prenijeti svoje mišljenje.”, o ovogodišnjim filmovima rekla je Ina Bijelić.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine novinarka Maja Flego, vjerna pratiteljica dječjeg filmskog stvaralaštva i nekadašnja savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, zatim Simon Bogojević Narath, redatelj i animator te redatelj Ivan Sikavica.

Uz stručni sud, o najboljim filmovima Revije odlučivat će i ocjenjivački sud djece. Njihov je zadatak pogledati sve filmove iz natjecateljskog programa i odlučiti koje će nagraditi. Ovogodišnji žiri djece čine učenici OŠ Marije Jurić Zagorke Zagreb, OŠ dr. Ante Starčevića Zagreb te polaznici Škole crtanog filma Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava).

U sklopu ovogodišnjih izdanja Revije i Smotre, programom je obuhvaćeno i predstavljanje monografije Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan, koje će se održati u subotu, 7. listopada u prostoru Kina Kinoteka s početkom u 16:45. U predstavljanju monografije sudjelovat će dr. sc. Ana Đordić, predsjednica HFS-a, Tatjana Aćimović, tajnica HFS-a i Miro Bronzić, koautor knjige, Škola filma Šipan.

Uz rekordan broj prijava, izuzetno nas veseli udruživanje Revije i Smotre u veliku proslavu filmskog stvaralaštva djece i mladih. Broj filmova obuhvaćenih natjecateljskim programom, kao i sami broj prijava svjedoče ne samo o neumoljivoj energiji mladih filmaša, već i njihovih mentora, voditelja i učitelja. Svima se njima još jednom od srca zahvaljujemo što zajedno s nama njeguju ljubav prema filmskoj umjetnosti i medijskom stvaralaštvu već od školskih klupa!

Veselimo se nadolazećem četverodnevnom filmskom druženju i što će upravo naš glavni grad biti domaćinom mladim filmskim kreativcima!

U slučaju da nam se ne možete pridružiti u Zagrebu na besplatnim projekcijama, pozivamo vas da nam se pridružite virtualno. Posebno pozivamo osnovnoškolce da nam se priključe zajedno sa svojim mentoricama i mentorima te ostalim nastavnim osobljem u svojim osnovnim školama jer znamo da je filmove uvijek bolje gledati u društvu!

Više o Reviji možete pronaći na: https://revijadjece.hfs.hr/

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i  Narodnog sveučilišta Dubrava. Održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri u održavanju programa su Akademija dramske umjetnosti, Kino Kinoteka i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca.

Izvor: Culturenet.hr – 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma

Skip to content