NATALIJA IMBRIŠAK orguljašica, profesorica orgulja i profesorica teoretskih glazbenih predmeta 

Natalija Imbrišak rođena je 1967. u Koprivnici. U rodnom gradu započela je glazbeno školovanje, a nastavila u Srednjoj glazbenoj školi ˝Vatroslav Lisinski˝ u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 1990. teoretske glazbene predmete (A.Klobučar ), a 1994. orgulje (Ž.Dropulić, M.Penzar). Nakon trogodišnjeg usavršavanja iz orgulja na ″Conservatoire Royal de Musique″ u Bruxellesu u klasi prof. Jeana Ferrarda, stječe magisterij umjetnosti iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme boravka u Bruxellesu usavršavala se i u slijedećim disciplinama: kontrapunkt, praktična harmonija i glazbena analiza.

U Glazbenoj školi ˝Vatroslav Lisinski˝u Zagrebu i u Glazbenoj školi u Koprivnici predavala je teoretske glazbene predmete, a od 1997. predaje orgulje u Glazbenoj školi u Varaždinu. Pročelnica je Odjela za harmoniku, orgulje i udaraljke. Učenici iz njene klase studiraju orgulje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu ˝Albe Vidaković˝ u Zagrebu, na Konzervatoriju ˝Giuseppe Tartini˝ u Italiji (Trst), na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Grazu i na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Beču.

2011. godine unaprijeđena je u zvanje profesora mentora, 2016. godine u zvanje profesora savjetnika, te ponovo potvrđena u zvanje savjetnika 2021. g. Sa svojim učenicima prof. Natalija Imbrišak  postiže izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima – među ostalim i 14 visokih međunarodnih nagrada: devet 1. nagrada, dvije 2. nagrade i tri 3. nagrade (Slovenija, Italija, Litva, Rusija, Velika Britanija).

Uz iznimnu pedagošku djelatnost, sudjeluje na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama vezanim uz očuvanje i promidžbu orgulja: Zagrebački ljetni festival, Varaždinske barokne večeri, Sudamja-Split, Organum Histriae u Umagu, Ciklus Max Reger u Varaždinu, Orgulje kao europska kulturna baština (međunarodni kongres, Varaždin 2000.), Orguljaški ljetni festival u Pragu, Glazbeni festival u Balingenu.

U sklopu međunarodnog kongresa ʺOrgulje kao europska kulturna baštinaʺ održanog 2000. g. u Varaždinu praizvela je Fantaziju za orgulje a.o. 75 ʺKlanjat će se Tebi Gospodine svi narodi Zemljeʺ varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

U crkvi sv. Nikole u Koprivnici djeluje kao orguljašica i dirigentica mješovitog pjevačkog zbora. Predavala je orgulje u školi za crkvene glazbenike pri Varaždinskoj biskupiji. U Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku vodi seminar orguljske glazbe XIX. – XXI. stoljeća, te hrvatske glazbe za orgulje.

2011. godine objavljuje nosač zvuka ʺBarokna razglednicaʺ na kojem je zabilježen koncert održan u sklopu 41. Varaždinskih baroknih večeri, a 2013. godine nosač zvuka ʺCésar Franck i Charles-Marie Widorʺ s djelima za orgulje iz perioda francuske romantike. Uz ove zvučne zapise, realizirala je i CD ʺSlavim Te Gospodeʺ kao dirigentica mješovitog pjevačkog zbora crkve sv. Nikole iz Koprivnice 2000.g., snimku djela ʺMissa Croaticaʺ Fortunata Pintarića s mješovitim pjevačkim zborom ʺPodravkaʺ iz Koprivnice za potrebe Hrvatskog radija 1992. godine, te snimku skladbe ″A la marcia″ Mate Lešćana 2021. godine.

Autorica je ciklusa solističkih koncerata na orguljama pod nazivom ″Zvuci koprivničkih orgulja″ koje priređuje od 1995. godine u koprivničkim crkvama sv. Nikole i sv. Antuna Padovanskog. Koncertira kao solist na orguljama i umjetnički suradnik solistima i ansamblima u zemlji i inozemstvu (Belgija, Austrija, Italija, Slovenija, Njemačka, Mađarska, Češka). Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara.

Više podataka dostupno je i na web stranici: Natalija Imbrišak (natalijaimbrisak.com.hr)

Skip to content