Najavljene “29. Galovićeve jeseni”

U organizaciji Društva hrvatskih književnika ovogodišnji program „29. Galovićeve jeseni“, međunarodnog festivala književnosti, odvijat će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i u Galovićevu rodnom Peterancu od 28. listopada do 5. studenoga 2022. godine. Povodom toga danas je na parkiralištu Gradske uprave održana konferencija za medije na kojoj su, uz program, predstavljeni i nominirani za najbolje književno djelo na temu zavičaja ili identiteta.

„Ovogodišnju manifestaciju otvaramo u petak, 28. listopada u Peterancu, u Galeriji Ivan Sabolić s početkom u 18 sati, dok će se sama završnica, odnosno dodjela nagrada održati u subotu 5. studenoga u Galeriji „Mijo Kovačić“ u 12 sati. Na samoj završnici bit će prisutna i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek“, najavio je predsjednik organizacijskog odbora Marko Gregur.

Više o ovogodišnjim nominiranima medije je upoznao član organizacijskog odbora i predsjednik povjerenstva za nagrade Mario Kolar.

„Od 64 pristigle knjige, u finale ovogodišnje Nagrade “Fran Galović” za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih autora na temu zavičaja i/ili identiteta ušlo je 10 knjiga:

1.Marija Andrijašević: Zemlja bez sutona

2.Sandra Antolić: Svojevrsna

3.Magdalena Blažević: U kasno ljeto

4.Dražen Katunarić: Zbogom, pustinjo

5.Miroslav Kirin: Babanija

6.Franjo Nagulov: Okupacija u 26 slika (metodički obrađena lektira)

7.Tomislav Ribić: Dve rali zmeržnjenoga jognja

8.Tomislav Šovagović: Spremište Trešnjevka

9.Andrija Škare: Novi dio grada

10.Nada Topić: Majka

Finalistice i finaliste odabralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Zlatko Krilić. Inače, na natječaj za nagradu „Mali Galović“ pristiglo je više od 100 učeničkih književnih radova“, istakao je Kolar.

Ovogodišnja prva Nagrada „Fran Galović“ iznosi 15.000,00 kuna uz koju ide i prigodna statua.

Putem Javnog poziva za sufinanciranje manifestacija i festivala Grad Koprivnica sufinancira festival u iznosu od 31.000,00 kuna.

„Grad Koprivnica podržava festival već dugi niz godina, a tako će biti i ubuduće. Jako nas veseli da možemo ove godine kroz intervenciju u javnom prostoru, napravljene murale staviti Galovića u fokus slučajnih i namjernih prolaznika pokraj prostora gradske uprave“, kazala je u zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja se pritom zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala te zaželjela sreću svim nominiranima.

U sklopu festivala poznati je umjetnik Leonard Lesić oslikao dva zida Gradske uprave Grada Koprivnice i to garažu i zid zgrade u kojoj je Odsjek za europske poslove.

Skeniranjem qr koda na plakatima „čitajte pjesme Galovića“ mobilna aplikacija uputit će vas na službene stranice Galovićeve jeseni.

Skip to content