Nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!”

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica obilježiti će proslavu 10. rođendana prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“  koja će se održati u subotu, 1. travnja 2023. u Koprivnici u Galeriji Mijo Kovačić. Program podupiru brojni partneri – Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatski centar za dječju knjigu, Muzej grada Koprivnice, UNICEF Hrvatska, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. i drugi.

Rođendan se obilježava uz Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja u okviru kojeg se brojnim aktivnostima na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju.

Kampanju “Čitaj mi!” partnerski provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postala intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u proteklih deset godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno smo tiskali više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika te 750 bedževa “Čitaj mi!”, 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica s logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige  − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2017., 2018., 2019.

Program nije otvoren za javnost.

Skip to content