Mladi iz Hrvatske i iz Ukrajine družili se na Harry Potter radionici u knjižnici

Prva jesenska radionica pod nazivom “Expecto patronum!” u popularnom ciklusu programa za mlade Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici, održana u subotu, 14. listopada 2023., okupila je petnaestak mladih koji su u druženju i čarobnim kreativnim aktivnostima proveli još jedno zabavno i zanimljivo subotnje prijepodne.

Uz već tradicionalni nagradni kviz, najviše uzbuđenja izazvao je kreativni dio radionice u kojem su glavna tema bila neobična bića iz svijeta Harryja Pottera – „patronusi“ – svojevrsni zaštitnici mladih čarobnjaka u liku odabrane životinje. Polaznici radionice najprije su odabrali svaki svog “patronusa” – u obliku privjeska određene životinjice, a zatim su od pripremljenog materijala – trakica, raznovrsnih šarenih perlica i odabranih privjesaka – izradili vlastitu “čarobnu”, zaštitnu patronus-narukvicu. U drugoj aktivnosti cilj je bio od tuljca toalet papira i kolaža izraditi figuru mačke. Tako su već korišteni predmeti i materijali još jednom dobili novu upotrebnu vrijednost, a pri tome su nastali prekrasni unikatni radovi u kojima je svatko mogao iskazati vlastitu kreativnost, ali i steći neke nove vještine.

Za mlade ukrajinske ljubitelje Harryja Pottera koji već godinu dana redovito sudjeluju u sličnim radionicama, knjižničari i volonteri specijalno su i ovaj put pripremili nagradni kviz, kao i sve upute za aktivnosti, prevedene na ukrajinski jezik. Tako se književnost još jednom pokazala kao univerzalan most među mladima koji se odlično razumiju, iako govore različite jezike, i to upravo zahvaljujući poznatima i svima njima dragim likovima iz svijeta Harryja Pottera, kojeg znaju i vole mladi širom svijeta.  U pripremi i izvedbi radionice sudjelovale su i mlade volonterke Marija, Blanka i Leona kojima Knjižnica zahvaljuje na pomoći!

Recimo još da je ovom radionicom u Knjižnici otpočeo i Mjesec hrvatske knjige ’23 (15.10.-15.11.), a ujedno se Knjižnica pridružila obilježavanju svjetskog Dana knjiga o Harryju Potteru, 12. listopada.

Skip to content