Mladi Frooomovci i Frooomovke u žiriju na filmskom festivalu Filem’On u Brusselsu

Na ovogodišnjem 17. međunarodnom filmskom festivalu za mladu publiku Filem’On, koji se održava od 25.10.2023. do 4.11.2023. u Brusselsu, u radu festivala sudjeluje i šest polaznika/polaznica i autora/autorica FROOOM! filmova iz Zagreba, Rijeke i Koprivnice. Oni su kroz program “Frooom! u gostima” odabrani da predstavljaju Hrvatsku i Bacače sjenki. Uz njih na festivalu sudjeluju i mladi iz Poljske, Nizozemske, Estonije, Belgije i  Njemačke. Oni, osim što će na festivalu žirirati filmove, sudjelovati će na njemu i kao suorganizatori: vodit će programe, prezentirati filmove te voditi razgovore s redateljima. Također će pripremiti, zajedno s kolegama i kolegicama iz ostalih zemalja, svečano zatvaranje festivala, ali i sudjelovati na raznim fantastičnim radionicama koje su za njih pripremili organizatori festivala. Njihov boravak mentorira i prati filmska autorica i koordinatorica Frooom! filmske škole za djecu i mlade, Mia Maros Živković.

Na festivalu Bacači sjenki će se predstaviti i najveći europski projekt filmske pismenosti CinEd, na kojem sudjeluje 12 država među kojima je Hrvatska, čiji su odabrani filmovi od ove jeseni dio kolekcije na CinEd platformi namijenjene učenicima i profesorima diljem Europe. CinEd projekt  i hrvatske filmove u Brusselsu će predstavit redatelj i glumac Boris Bakal, pokretač i osnivač FROOOM! interdiciplinarne filmske škole koja od 2012. godine nudi djeci i mladima ulazak u čarobni svijet sedme umjetnosti.

Mi u Frooom! filmskoj školi strašno volimo dobre i uspješne suradnje, no kada uz dobro suradnju imate uspješnu tradiciju, onda svake godine jedva čekate taj datum, datum kada kreće Filem’On festival. Za nas u Bacačima sjenki ovaj festival znači puno više od festivala.  Filem’On znači pružanje mogućnosti mladima, dajući im ogromno iskustvo za cijeli život, usavršavanje, ali i ono što je danas bitno za svaku granu umjetnosti i svaki posao je umrežavanje. Naši mladi filmoljupci i polaznici FROOOM! filmskih radionica imaju mogućnost biti dio internacionalnog filmskog festivala u kojem su pozvani da budu dio teen žirija.

Frooom! je funkcionalna filmska škola za djecu i mlade koju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Komiži, Koprivnici, Dubrovniku, Puli, Pakracu, Sinju, Gradecu i Prelogu provode od 2012. Bacači sjenki, višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, snimanje filmova, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška Bacačima sjenki: EU Media, Erasmus+, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, HAVC
Podrška programu Frooom u gostima: Erasmus+, HAVC, Grad Zagreb, Zaklada kultura nova

Izvor:

Skip to content